Posts Tagged ‘hava’

Havalar daha da ısınacak!

Pazar, Temmuz 1st, 2012

Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Ali Karataş, Haziran ayının ikinci ve üçüncü haftalarında tüm yurtta mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üstüne çıktığını anlatarak, ay başında kuzey, iç ve batı bölgelerde etkili olan yağışların ikinci haftada kesildiğini, üçüncü hafta Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu ve İç Anadolu’nun doğusunda yerel bazda görüldüğünü kaydetti.

Temmuz ve Ağustos aylarındaki sıcaklık değerleri ve yağış oranlarına da değinen Karataş, genel istatistiki bilgilere göre, hava sıcaklıklarının İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz’de mevsim normallerinin 1, diğer bölgelerde ise 0,5 derece üzerinde seyredeceğini söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre ise, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Sinop, Artvin ve Van çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların; öğle saatlerinde Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa çevrelerinde yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığında ülke genelinde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Kuzey, iç ve doğu bölgelerde mevsim normalleri civarında, güney kesimlerde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
Rüzgarın genellikle kuzeyli yönlerden orta kuvvette, Marmara ve Kıyı Ege ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında kuvvetli olarak (30-60 km/s) esmesi bekleniyor.

BÖLGE BÖLGE 5 GÜNLÜK HAVA HARİTALARI İÇİN TIKLAYINIZ

-BAZI İLLERDE HAVA DURUMU-

Bazı illerde bugün hava durumu ve sıcaklık değerleri şöyle olacak:

İSTANBUL: Az bulutlu ve açık (29)

ANKARA: Parçalı ve az bulutlu (30)

İZMİR: Az bulutlu ve açık (35)

ADANA: Az bulutlu ve açık (35)

ANTALYA: Az bulutlu ve açık (35)

SAMSUN: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (25)

ERZURUM: Parçalı bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (21)

VAN: Parçalı bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (20)

DİYARBAKIR: Az bulutlu ve açık (32)

-BÖLGELERDE HAVA DURUMU-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre bölgelerde hava durumu şöyle olacak:

MARMARA: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın kuzey ve kuzeydoğu yönlerden yer yer kuvvetli olarak (30-50 km/s) esmesi bekleniyor.

EGE: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın bölgenin kıyı kesimlerinde kuzey ve kuzeybatı yönlerden yer yer kuvvetli olarak (40-60 km/s) esmesi bekleniyor.

AKDENİZ: Az bulutlu ve açık geçecek.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve az bulutlu geçecek.

BATI KARADENİZ: Parçalı bulutlu, Sinop çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin kıyı kesimleri ile Artvin çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğle saatlerinden sonra Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın; zamanla bölgenin kıyı kesimlerinde batı ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli olarak (30-50 km/s) esmesi bekleniyor.

DOĞU ANADOLU: Bölgenin kuzey ve doğusu parçalı bulutlu, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır ve Van çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçecek. Rüzgarın bölgenin batısında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli olarak (30-50 km/s) esmesi bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgar bölgenin batı kesimlerinde kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli olarak (30-50 km/s) esecek.(

çevre kirliliği kısa yazı

Cuma, Haziran 22nd, 2012

çevre kirliliği kısaca nedir,
çevre kirliliği kısa bilgi

Çevre; dünya üzerinde yaşamını sürdüren canlılarının hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdüğü dış ortamdır.Yani “Ekosistem” olarak tanımlanabilir.
Hava, su ve toprak bu çevrenin fiziksel unsurlarını, insan, hayvan, bitki ve diğer mikroorganizmalar ise biyolojik unsurlarını teşkil etmektedir

Doğanın temel fiziksel unsurları olan, hava, su ve toprak üzerinde olumsuz etkilerin oluşması ile ortaya çıkan ve canlı öğelerin hayati aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen cansız çevre öğeleri üzerinde yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına “Çevre Kirliliği” adı verilmektedir.

Gelişen teknolojinin yaşamıma getirdiği rahatlık yanında, bu gelişmenin tabiata ve çevreye verdiği kirliliğin boyutu her geçen gün hızla artmaktadır Yaşamı daha mükemmel hale getirmek, daha sağlıklı ve uzun bir ömür sağlayabilmek amacına dönük bu gelişmelerin, gerek kırsal, gerek kentsel alanlarda olsun, doğal kaynakları bozduğu su, hava, toprak kirlenmesine yol açtığı, bitki ve hayvan varlığına zarar verdiği son yıllarda inkar edilemez bir gerçek haline dönüşmüştür.

Çeşitli kaynaklardan çıkan katı, sıvı ve gaz halindeki kirletici maddelerin hava, su ve toprakta yüksek oranda birikmesi çevre kirliliği oluşmasına neden olmaktadır Hızla artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması için teknolojinin gelişmesine bağlı olarak endüstrileşmenin de artması gerekmektedir. Bu artış beraberinde var olan doğal kaynakların hızla tükenmesine neden olmaktadır .

eski karım…

Cuma, Haziran 22nd, 2012

ESKİ KARIM

Hala sen varmışsın gibi
İki yastıkla yatıyorum..

Kimseye söyleme gidişini, ben söylemedim.
Elimde senin siparişin olmayan torbalarla geliyorum eve..
Ağlaya ağlaya öpüyorum yattığın yastığı yorganı
Sanki beni az önce yolcu etmişsin gibi çıkıyorum sokaklara..
Üst komşuya hava atarak, bi fiyaka bi görsen..
Ne garip bu insanlar!
Bütün mahalle, hatta alttaki bakkal bile seni geçen kasım öldü sanıyor…
Ne garip bu insanlar!
Hala her sabah bana selam veriliyor..
Sanki yaşıyormuşum gibi..

Ceyhun YILMAZ

Sağlık Haftası Şiirleri

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Sağlık haftasıyla ilgili şiirler, sağlık şiirleri, sağlıkla ilgili şiirler, sağlığımızla ilgili güzel şiirler

KALBİN SESİ

Kalbin bir gün sesini,
Organlar duyamamış.
Mideyi, böbrekleri,
Hemen bir telaş sarmış.
Komşu akciğerlere,
Bir haber uçurmuşlar.
Ciğerlerse beyinden
Nedenini sormuşlar.
Şöyle bir cevap gelmiş,
Beyinden ciğerlere :
«Düzensiz yaptığın iş,»
«Zarar vermekte kalbe.»
«Aldığın hep pis hava »
«Elbet kalbi yoracak. »
«Böyle devam edersen »
«Belki bir gün duracak!»

İ. Hakkı TALAS

VÜCUDUMUZ

Bir makinedir insan
İşletir bunu beyin
Beyincik başkanıdır
Beş duyu denen şeyin.

El tutar, kol destekler
Bir kafestir göğsümüz
Orada ciğerle kalp
Çalışır gece gündüz.

Bir örtüdür etimiz
Kemiğimiz çatıdır
Ayaklarımız yolcu
Gövdemizin atıdır.

Hüseyin KALABA

VÜCUDUMUZ

Üç bölümdür vücudumuz,
Baş, gövde kollar – bacaklar.
Hepsini tutalım temiz
İşleyip çalışacaklar.

Burun koku, dil tat duyar
Hepsinin bir görevi var.
Beşinci duyumuz deri
Dokunmağa vardır yeri,

Sağ, sol arka ve önümüz
Vücutta var dört yönümüz
Kulak işitir, göz görür,
El iş yapar, ayak yürür.

Vücuda iyi bakalım,
Temiz mendil kullanalım.
Temiz hava temiz suyu,
Unutmayalım uykuyu,

Güneş sağlığın temeli.
İyi gıdalar yemeli.
Makine gibidir vücut,
İyi koru çok temiz tut.

Ali Osman ATAK

Neden Hıçkırırız

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar. Nefes aldığımızda bu torbalar içerlerine alabildikleri kadar hava alarak şişerler. Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik büyük bir kas olan diyafram, büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza yardımcı olur.

Süratli yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır. Hıçkırık, yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir. Diyafram süratle büzüşerek, çok ani ve hızlı nefes almamızı sağlar. Bu arada boğazımızın üst tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir an bloke edilir. Bu da ‘hıck’ şeklinde bir sesin çıkmasına neden olur.

Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakın hatta iç içe geçmiş olmalarındandır. Bu nedenle en çok yemekten sonra hıçkırırız. Sindirim işlemi bittikten sonra hıçkırık olmaz. Hıçkırığı önlemek için çok çeşitli öneriler vardır.

Baş aşağı durmak, yavaş yavaş su içmek, kolları yukarıda tutmak, nefesi tutmak, ileride bir noktaya bakarak derin nefes almak, buzlu su içmek, nefesi tutarak üç kere yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek ve korkutmak gibi.

Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla sinir sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini sağlamak ve de kandaki düşük karbondioksit seviyesinin hıçkırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi tutmak en mantıklı önlemlerdir.

Aslında ise bu önlemlerin hiçbirine gerek yoktur. Hıçkırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve genellikle bir dakikadan fazla sürmezler. Siz önlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir. Hıçkırığı kesmek için kabul edilen genel görüş hiçbir önlemin hıçkırığı kesmediğidir. Ancak aylarca süren istisnai durumlarda, muhakkak tıbbi müdahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler üzerinde operasyon yapılması bile gündeme gelebilir.

Çok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor. Hıçkırık süresince bir şey yememekte ve içmemekte fayda vardır, çünkü bu sırada tekrar fazla hava alınabilir.

Hıçkırığı önlemek için en iyisi yemeği yavaş yiyin, çok miktarda yemeyin, yemek yerken karbonatlı içki içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin. Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıçkırık o kadar azalır.

Kuşlarla İlgili Atasözleri

Pazar, Haziran 17th, 2012

Kuşlarla İlgili Atasözleri

Tugbam sitesinde en güzel Kuşlarla İlgili Atasözleri sizler için hazırlandı
. Buyurun Kısa Kuşlarla İlgili Atasözleri
Kuşlarla İlgili Atasözleri
Kuşlar İle İlgili Atasözleri

Horoz ötüp su içerse, yağmur yakındır.
( İspanyolca konuşulan ülkeler )

Kümes hayvanları kanatlarını gerince şiddetli yağmur bekle
( Hindistan)

Tavuk tek ayağını kaldırıp, başını kanadının altına sokarsa, yağmur yağacaktır.
( İran )

Çulluk çığırırsa, yağmur yakındır.
( İrlanda)

Kümesdeki kazlar güneyden kuzeye doğru yürürlerse yağmur yağacaktır.
( İran)

Kırlangıçlar yüksekden uçarsa, hava iyi olacaktır; alçaktan uçarsa yağmur yağacaktır.
(İspanya, Fransa )

Turnalar yüksekten, ağır ve gagalarını tıkırdatarak uçarlarsa, sonbahar güzel olacak demektir.
( Rusya )

Ördekler uçmaktan ürküyorsa, yağmur
yakındır. ( İngiltere)

Ördekler büyük ırmakları aşmak için uçarlarsa hava değişecek demektir; güneye doğru uçarlarsa hava soğuk olacaktır, kuzeye doğru uçarlarsa sıcak. ( A.B )

Tarla kuşu yükselinve hava güzel olur.
( Fransa ve Japonya )

Kargalar suya girerse, yarından önce yağmur yağar.
( İspanyolca konuşulan ülkeler)

Baharda leylekleri kuzeyde görürsen, öbür gün yağmur yağar.
(Almanya, İtalya, Arap Ülkeleri ).