Posts Tagged ‘Hüseyin Cahit Yalçın (1874 – 1957)’

Hüseyin Cahit Yalçın

Cuma, Haziran 29th, 2012

Gazeteci, siyaset adamı, eleştirmen, çevirmen. 1874 yılında Balıkesir’de doğdu. Yüksek öğrenimini Mekteb-i Mülkiye’de tamamladı. 1897 yılından sonra Vefa ve Mercan İdadilerinde Türkçe ve Fransızca öğretmenliğinin yanı sıra müdür yardımcılığı ve müdürlük görevlerinde bulundu.

1900 yılında Tevfik Fikret Servet-i Fünun Dergisi’nden ayrılınca bu derginin yönetimini üstlendi. II. Meşrutiyet’in ilanından sora memurluktan ayrıldı. Tanin’i çıkardı. Daha sonra İttihat ve Terakki Partisine girdi. Milletvekili seçilerek Meclis-i Mebusan başvekilliğine getirildi. Düyun-ı Umumiye’de dayinler vekilliği yaptı. İstanbul’un işgal edilmesi üzerine İngilizlerce tutuklanıp Malta Adasına sürgüne yollandı (1919). Dönüşünde yeniden Tanin’i çıkardı. Cumhuriyet Savaşı sonrasında gerçekleştirilen yeniliklere ve bazı yasalara karşı çıktığı için İstiklal Mahkemesinde yargılandı. Aklandıktan sonra ikinci kez yargılanarak 1925’de Çorum’a sürgüne gönderildi.

Sürgünden döndükten sonra Sanayi ve Maadin Bankası İdare Meclisi Başkanlığına atandı. 1933 yılında Fikir Hareketleri Dergisi’ni çıkardı. 1938’de yeniden politikaya ve gazetecilik yaşamına başladı. 1939’da İstanbul, 1950’de de Kars’tan milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. 1948 yılında Ulus Gazetesi’nde başyazarlık yaptı.

Demokrat Parti yönetimine karşı bir yazısından dolayı mahkum oldu. Bir süre cezaevinde yattıktan sonra Cumhurbaşkanı tarafından bağışlandı. 1957 yılında İstanbul’da öldü.