Posts Tagged ‘Kadınlarda’

Sağlıklı Kilo Vermenin Yolları

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Sağlıklı Kilo Vermenin Yolları
Sağlıklı Kilo Vermenin Yolları Nelerdir

Kilo vermenin en doğru yolu, yeme ve içme alışkanlıklarını değiştirip, fiziki aktiviteyi arttırmakla oluyor.

İHA muhabirinin, İnternetteki (becel) sitesinden derlediği bilgilere göre, herkesin yapısı farklı olduğundan, ideal kilo diye tek bir değer yok, fakat boya göre ideal kilo aralığını tayin etmek mümkün. Kilonun bu Sağlıklı değer aralığında olup olmadığını anlamak için, Vücut Kitle Endeksi’ni (BMI) hesaplamak gerekiyor. BMI değerini bulmak için kilonun, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesi gerekiyor. Örneğin, boyu 165 cm. ağırlığı 55 kg olan kişinin Beden Kütle İndeksi: 55 / (1.65)2 = 20.2 olur.

Günümüzde doktorlar, sağlıklı kiloda olup olmadığınızı anlamak için bel ölçüsüne de bakıyorlar. Erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 88 cm’den fazla çıkan bireylere, kilo vermeleri öneriliyor. Bel çevresi ölçünüz erkeklerde 94-102 cm, kadınlarda 80-88 cm aralığında ise kiloyu muhafaza etmek sağlık açısından önem taşıyor.

Uzmanlar, kilo vermekisteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

“Öğün atlamamaya çalışın. Günde 3 mütevazı öğün yemek yiyin ve aralarda acıkırsanız taze meyve gibi sağlıklı atıştırmalar yapın.

Bol meyve ve sebze tüketin. Günde toplam en az 5 porsiyon tüketin. Bir porsiyon, 2-3 kaşık sebze, bir adet meyve (mesela bir muz) veya 2-3 adet küçük boy meyve (örneğin erik), 1 küçük kase meyve salatası, veya bir bardak taze sıkılmış meyve suyuna denktir. Bunlar size fazla kalori yükü yapmadan tok tutacak besinlerdir.

Her öğünde nişastalı besinler yiyin. Lif açısından zengin olan tam Buğday ekmeği, kabuğu soyulmamış patatesi ve tam buğday Pirinç ve makarnaları tercih edin.

Daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketin. İnce kesilmiş et dilimlerini tercih edin. Etten görebildiğiniz yağları ve tavuğun derisini ayırın. Daha az hazır bisküvi, pastane ürünü ve kek tüketin.

Doymamış yağ oranı yüksek yağları kullanmaya özen gösterin. Yemek pişirirken, katı yağlar yerine, ayçiçek yağı, mısırözü veya zeytinyağı gibi bitkisel yağları tercih edin. Bu yağları ayrıca salatalarınıza sos olarak da kullanabilirsiniz.

Yağsız veya yarım yağlı süt, az yağlı yoğurt, ve az yağlı peynir gibi, düşük yağ içeren günlük ürünleri tercih edin.

Düzenli olarak balık yiyin. Haftada en az bir kez yağlı balık (örneğin somon, sardalya, ton – konserve şeklinde de olabilir) tüketmeye özen gösterin.

Bol bol Sıvı, özellikle de Su için. Ucuzdur, su kalorisizdir ve midenize doluluk hissi verir. Günlük hedefiniz 6-8 bardak olsun.

Hayatınızın her anını hareketlendirmeye çalışın. Mesela, arabayla gitmek yerine, yürüyerek ulaşabileceğiniz her yere yürüyün. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Otobüsten erken inin ve güneşin altında yürüyün. Eğer fırsat bulursanız, yüzme, dans, Badminton, veya tenis gibi yeni bir aktivite deneyin”.


kaynak:iha

Kadınlarda Regl Gecikmesi Nedenleri

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Kadınlarda adet Gecikmesi Nedenleri
Kadınlarda Regl Gecikmesi sebepleri

Kadınlarda Adet Gecikmesinin Nedenleri

*Öncelikle hipotalamus adı verilen beyin bölgesinden hipofiz bezine bir uyaran gitmeli ve burada FSH ve LH adı verilen iki hormonun uygun seviye ve oranlarda üretilmesi ve kana geçmesi gerekmektedir.
*Bu iki hormon, olgunlaşmaya elverişli yumurta hücreleri içeren yumurtalık dokusunda folikül gelişimini uyarmalı ve yumurtlama gerçekleşmelidir.
*Folikül adı verilen yapı içinde üretilen östrojen ve progesteron hormonları rahim iç tabakasında sağlıklı bir kalınlaşmaya neden olmuş olmalıdır.
*Yumurtlama gerçekleştikten sonra gebelik oluşmamış olmalı ve yumurtlama oluştuktan sonra yaklaşık 14 gün ömrü olan Sarı Cisim (“Corpus Luteum”) bu süre sonunda progesteron hormonu salgısını durdurmalıdır.
*Adet döngüsünün bitimine denk gelen bu dönemde progesteron hormonu salgısının aniden düşmesi neticesinde rahim iç tabakasında gerçekleşen “dökülme” ve bununla beraber oluşan kanama rahim iç tabakasından rahim ağzına, buradan vajinaya, vajinadan da dış ortama akacak yol bulabilmelidir.

Kadınlarda Pembe Akıntı Neden Olur

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Kadınlarda Pembe Akıntı Neden Olur
Kadınlarda Pembe Akıntı Nedeni

Kadınlarda pembe akıntı;
İmplantasyon kanamaları beklenen adet tarihi ile hemen hemen aynı günlerde gerçekleştiğinden adet görmeyle karıştırılabilmektedir. Fallop tüpü içerisinde karşılan sperm ve yumurta birleşerek çoğalmaya ve endometrium (rahim iç tabakası) içine doğru hızla ilerlemeye başlar. Çeşitli aşamalardan geçerek blastosist aşamasına gelen bebek rahim duvarı içerisinde en uygun gördüğü yere yerleşir ve çoğalmaya devam eder. Blastosistin rahim duvarına yerleşirken kılcal damarlara denk gelmesi implantasyon kanamasına neden olur. Genellikle açık pembe veya kahverengi olur ve ne kadar devam edeceği kadından kadına farklılık gösterir.

Bazı kadınlar implantasyon kanamasını hamilelik lekelenmesi olarak adlandırsalar da bu ikisi aynı şey değildir. Hamileliğin başlarında lekelenmeler çeşitli nedenlerden dolayı olabilir ve her kanama mutlaka implantasyon kanaması değildir.

alıntı

Kadınlarda Şeker Hastalığı

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Kadınlarda Şeker Hastalığı
Şeker Hastalığı Kadınlarda

Diyabet, mide boşken olduğu kadar, yemekten sonra da kandaki glikoz oranının çok yüksek olmasıdır. Bir birinden farklı iki diyabet türü vardır:

1. II. Tip diyabet veya “yağlı diyabet”
Genelde kadınları ellili yaşlarda yakalar ve sonucu olarak kilo fazlalığı görülür.
Teknik olarak, pankreasın çok fazla insulin salgılaması olarak açıklanmaktadır. Bu hormonun “kalitesi kötü” olduğundan veya organizmanın hücreleri tarafından tanımlanamadığından çok etkili olmaz.
İnsülin fazlalığı, ensüline direnci getirir. İnsülin salgısı, anormal derecede çok yüksek olan glisemiyi düşüremez.
Glisemiyi normal oranlara indirmek için kilo vermek daima gereklidir. Montignac Yöntemi‘nin ilkeleri, özellikle bu tip diyabete uyarlanmıştır. Çünkü bildiğiniz gibi Yöntem düşük glisemik endeksine uygun glusid seçimine dayanır.
Araştırmalar, besin maddelerinin glisemik endekslerinin yüzde 14 azaltılması ile, diyabet metabolizmasının kontrol altına alındığını göstermiştir. (Yani beyaz ekmek ve patates yerine, entegral ekmek, entegral makarna ve kuru fasulye yemek gibi.)
Diyabetiklerin beslenmesinde, lifli ve özellikle eriyebilen lifli besinlere (elma pektini, yosun, fasulye özü gibi) yer verilmelidir.
Gıdalar ayrıca yüksek oranda mikrobesin içermelidir (krom, Bj vitamini) çünkü bunlar da glusid metabolizmasını düzeltecektir. Bu besinler işlenmemiş tahıllarda (rafine edilmemiş), bira mayasında ve buğday filizinde bulunur.
Diyabetikler doymuş yağlardan (et, şarküteri, tereyağı, tam yağlı süt) uzak durup çoklu ve özellikle tekli doymamış yağlara yönelmelidirler: Saf zeytinyağı, glisemiyi düşürür ve diyabet dengesini düzeltir.
Hasta, günde en az 1,5 litre olmak üzere bol bol su içmeyi de unutmamalıdır.

2. I. Tip diyabet veya “zayıf diyabet”: Ensülin bağımlıları
Bu hastalık çok erken yaşlarda, çocukluk veya adolesan döneminde ortaya çıkar. Pankreas görevini yapmadığı için hiç ensülin üretmez ve bu yüzden iğne yapılarak ensülin dışardan verilir. Şişmanlama olabilir ama I. Tip diyabetik-lere göre daha az görülür.
Bu diyabetikler, her gün belirli bir doz glusid almalıdırlar ve bunu üç öğüne paylaştırmaları gerekir. Yağsız etler olan tavuk ve balık ayrıca glisemik endeksi düşük glusid-ler (mercimek, kuru fasulye, tam pirinç, entegral makarna) tercih edilmelidir.
Lif bakımından zengin besinlerin alımı, ensülin dozlarını düşürür ve daima hipoglisemiyi önler.
Diyabetik kişilerde daima kalp hastalığı riski mevcuttur. (Buna göz, böbrek ve damar hastalıklarını da ekleyebi-lirz). Bir diyabet uzmanı hekimin kontrolünü ihmal etmeden Montignac Yöntemi izlerseniz bu astalıklan karşı tedbir almış olursunuz. Yöntem size şunları garanti eder:
Tekle çoklu doymamış yağ asitlerini tercih ederek, “iyi kolesterolü” yükselir, böylece trigliseritleri düşürürsünüz.
Zayıflamak, tansiyonunuzu düzeltecek ve kalbin yükünü azaltacak, fiziksel faaliyetlerinizi kolaylaştıracak böylece de kalp hastalığı riskinizi ortaya çıkaran faktörleri norm aile şterecektir.
Mikro besin yönünden zengin (C vitamini, E vitamini beta karoten, çinko, selenyum, polifenol…) gıdalar damarların iç duvarlarını koruyacaktır.
Gıdalardaki seçimler ve tercihler diyabette görülen ve tabloyu ağırlaştıran damar komplikasyonlarını önleyebilecek tehirler alacaktır.

alıntı

Kadınlarda Şiddetli Kasık Ağrısı Nedenleri

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri
Şiddetli Kasık Ağrısı sebepleri

Kasık ağrısı neden olur? Sebepleri nelerdir?
– Kadın üreme organlarını (rahim, yumurtalık, tüp) ilgilendiren endeksiyonlar, iltihaplar ve abseler. Pelvik enflamatuar hastalık (PID), salpenjit, endometrit, tubaovarian abse v.b…
– Yumurtalık kistlerine bağlı veya bu kistlerin burkulması, patlamasına bağlı olabilir
– Myom: 2-3 cm kadar küçük myomlar kasık ağrısına nedne olmaz. 5-6 cm ve daha büyük ve özellikle rahmin dış duvarında olan myomlar kasık ağrısına neden olabilir.
– Endometriozis
– Adenomyozis
– İdrar yolu enfeksiyonları, sistit, interstisyel sistit, kronik üretrit
– Anormal mesane fonksiyonu (Detrüsör instabilitesi)
– İdrar yollarında taş ve kum olması
– Apandisit
– Barsaklarla ilgili patolojiler, divertikülozis, divetikülit
– Fıtık
– Gebelikte rahmin büyümesine ve bağların kerilmesine bağlı kasık ağrısı olabilir.
– Dış gebelik
– Düşük veya düşük tehtidine bağlı kanamalarda kasık ağrısı olabilir
– Yumurtlama (ovulasyon) günlerinde kasık ağrısı olması normaldir
– İrritabl barsak sendromu
– Normal doğum ve sezaryen ameliyatından sonra erken dönemlerde kasık ağrısı olabilir, bir iki haftada sıklıkla kendiliğinden geçer.
– Cinsel ilişki sırasında ve sonrasında şiddetli ağrı (disparoni) varsa sebebinin araştırılması için muayene olmanız gerekir.
– Daha önce karın ameliyatları (sezaryen, apandisit, kist, myom ameliyatı, barsak ameliyatı v.b) geçirmiş olanlard karın içerisinde oluşan yapışıklıklara bağlı kasık ağrıları olabilir
– Pelvik konjesyon sendromu
– Pelvik tüberküloz (günümüzde çok nadirdir)
– Dismenore (Şiddetli adet ağrısı, adet sancısı)
– Servikal stenoz: Geçirilmiş ameliyat veya diğer müdahalelere bağlı rahim ağzının daralması
– Endometriyal polipler
– İleri derecede organ sarkmaları (sistosel, rektosel, uterin prolapsus…)
– Spiral kullanan bazı hastalarda kasık ağrısı meydana gelebilir
– Kas ve iskelet sistemine bağlı hastalıklar: Omurga kırıkları, fibromyalji, kasların zorlanması veya burkulması, karın ön duvarı kaslarına bağlı patolojiler…
– Kabızlık da sürekli kronik olarak mevcutsa kasık ağrısına neden olabilir
– İnflamatuar barsak hastalıkları (ülseratif kolit, chrone hastalığı)
– Bel fıtığı ve bu bölgedeki sinirlere bağlı bazı patolojiler
– Psikolojik rahatsızlıklar, depresyon, uyku bozuklukları, seksüel taciz…

Kadınlarda Sık İdrara Çıkma

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Kadınlarda Sık İdrara Çıkma nedenleri
Kadınlarda Sık İdrara Çıkma tedavisi

Sık idrara çıkma nedenleri:
* İdrar yolu enfeksiyonları,
* Yatmadan önce aşırı yeme, kahve veya alkol,
* İntersitisiyal sistit,
* İlaçlar diüretikler,
* Overaktif mesane,
* İdrar tutamama,
* Diyabet,
* Akut bakteriyal sistitler,
* Üretritler,
* Prostatitler,
* Gebelik,
* Prostat büyümesi,
* Nörojenik mesane,
* Pyelonefrit- üst idrar yolu enfeksiyonu,
* Böbrek pelvisi veya ureter kanserleri,
* Hipokalemi,
* Mesane taşları,
* Böbrek taşları,
* Hiperkalsemi,
* Prostat kanseri,
* Gonore,
* Migren,
* Diabet insipidus,
* Menapoz,
* Yumurtalık kistleri,
* Yumurtalık kanserleri,
* MS- multipl skleroz,
* Rahim sarkması,
* Üretral darlık,
* Polikistik böbrek,
* Cushing sendromu,
* Reaktif artritler,
* Hiperparatiroidizm.


Sık idrara çıkma tedavisi:
Sık idrara çıkma nedeni belirlendikten sonra, sık idrara çıkmanın sebebine uygun bir tedavi uygulanacaktır.

Sık idrara çıkma bitkisel tedavisi:
Sık idrara çıkma sorunu için tamamlayıcı alternatif olarak uygulanabilecek bitkisel çözüm yöntemleri de vardır. Şifalı bitkiler ile hazırlanacak kürler sık idrara çıkma konusunda faydalı olacaktır.
1) Andız kökü kaynatılır ve sabah akşam birer bardak içilir.
2) Hindistan cevizinin büyüğü yenir.
3) Kestane pişirilerek yenilir.

4) Anason ve öd ağacı kaynatılır, birer bardak içilir.