Posts Tagged ‘hormon’

küresel ısınma ile ilgili şiir

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Küresel Isınma Hakkında Şiirler
Küresel Isınma Konulu Şiir
Küresel Isınmayla İlgili Şiir

KÜRESEL ISINMA

Elleriyle soğutup dondurduğu ruhuna
Medet beklediği şu ısınan küreyi de
Bu hâle getirendir kaprisleri uğruna…
İnsanın beyni gibi bencildir yüreği de…

Yarattığın ejderden bu ne korku,bu telaş?
Atomun patlayacak,küren seni yakacak…
Sen sanal dünyalara bilgisayarla ulaş…
İnsanlık ilk ânını tekrardan yaşayacak…

Alper Kürük

KÜRESEL ISINMA

Küresel ısınmayla,
Başımız dertte.
Dünya’yı bir daha,
Göreceğimiz belli değil.

Sular tükeniyor,
Buzullar eriyor.
Penguenler yok oluyor,
Küresel ısınmayla başımız dertte.

Ne zaman su görsem,
İçim acıyor.
Bu sular nasıl tükeniyor?
Küresel ısınmayla başımız dertte.

Bu suları,
Biz tüketiyoruz.
Biz bitiriyoruz.
Küresel ısınmayla başımız dertte…

Aylin ATEŞ.

Küresel ısınma

Ne gönüllerde ilham, ne gözler de gözyaşı
Kuruttun dünyâmızı, âh küresel ısınma!
Yağmurumuz kesildi, göllerimiz kurudu…
Önce hormon, sonra sen; vâh küresel ısınma!

Aslında sebep biziz; dâvet ettik âdetâ…
Defol git diyebilsek, dêh küresel ısınma!
Kurumadık bir sevgi… kırıntı içimizde
Dönersek insanlığa; yôk küresel ısınma!

Çekil git dünyâmızdan, dostlarınla beraber!
Seni şutlayacağız… top… küresel ısınma
Yeter artık ettiğin, sıcaklardan kavrulduk
Sana diyorum sana, hôp küresel ısınma!

Hasbi Tanrıverdi

Hormon Bozukluğu Nedenleri

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Hormon Bozukluğu Nedenleri
Hormon Bozukluğu Sebepleri

Polikistik over hastalığı adet düzensizliği, kıllanma, istendiği halde gebe kalamama şeklinde belirtileri olan bir hastalıktır. Bu belirtilerin birkaçı veya tamamı birarada bulunabilmektedir. Hastalığa yumurtalıklarda yer alan çok sayıda kist sebep olmaktadır.Bu durumda da yumurtalıkla normalin 2-5 katı büyür.
Hastalığın ortaya çıkış nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Beyinde yumurtalıkları uyarıcı hormon salgılayan hipotalamus, hipofiz gibi üst merkezlerle yumurtalıkların ilişkisi bozulmuştur. Hipotalamusun salgıladığı hormona hipofiz bezi aşırı yanıt vermekte ve luteinizan hormon salgısı artmaktadır. Bu hormon yumurtalıkları uyararak aşırı erkeklik hormonu salgılamakta ve yumurtalıklarda normal yumurta gelişimi gerçekleşememektedir. Bunun sonucunda bu kadınlarda luteinizan hormon ve erkeklik hormonları testosteron yükselmektedir. Yumurtlamadan sonra salgılanan progesteron hormonu ise yumurtlama gerçekleşmediği için, normal olarak salgılanamamakta ve kanda düşük düzeyde bulunmaktadır. Estrogen hormonu ise normal düzeyde salgılanmaktadır. Ayrıca süt salgılatan hormon prolaktin de polikistik overli hastaların 1/3’ünde yüksek bulunmaktadır.
Polikistik over hastalığı hormonlar arasındaki dengenin bozulduğu ve bunun bir kısırdöngüye dönüştüğü bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştıran bazı etkenler söz konusudur, bunlar genetik eğilim ve şişmanlıktır. Aslında şişmanlığın hastalığın ortaya çıkış nedeni mi, yoksa hastalık sonucunda mı oluştuğu kesin değildir. Ancak polikistik over hastalığı bulunan kadınların yaklaşık yarısının şişman olduğu bir gerçektir. Şişmanlarda yağ dokusunda erkeklik hormonu üretimi daha fazladır ve bu durum hastalığın ilerlemesine katkıda bulunur.
Polikistik overli hastaların büyük çoğunluğunda seyrek adet görme veya hiç adet görememe gibi şikayetler vardır. Hastaların %90’ında erkeklik hormonu artışına bağlı kıllanma ve ciltte yağlanma vardır. Polikistik overli hanımların yaklaşık yarısında kilo fazlalığı söz konusudur.
Polikistik overli bir kadında tedavinin ilk basamağını kilo verme oluşturmalıdır. Gerek diyet gerekse egzersiz yardımı ile kilo verme ile adetler düzene girip, yumurtlama sağlanabilir. Daha önce ilaçlara yanıt vermeyen bir hasta kilo verme sonrası ilaçlara yanıt verir duruma gelebilir.
Çocuk isteği olmayan, adet düzensizliği ve kıllanma yakınması olan bir kişide hem adetleri düzene sokmak, hem de kıllanmaya karşı genellikle doğum kontrol hapları kullanılır. Bu amaçla kullanılacak doğum kontrol haplarının progesteronlarının, erkeklik hormonuna karşı etkilerinin olması tercih edilir. Yine kanama bozukluklarına karşı sadece progesteron içeren ilaçlar da kullanılabilir.
Kıllanmaya karşı ise sıklıkla kullanılan ilaçlar siproteron asetat ve spironolaktondur. Bazen bu iki ilacın birlikte kullanılmasından da iyi sonuçlar alınabilmektedir. Tedaviye en az 6 ay devam edilmesi gereklidir. Tedavi ancak yeni kıl oluşumunu engeller, eski kılların ortadan kalkmasını sağlamaz.Mevcut kılların yok edilmesi için elektroliz, lazer veya epilasyondan yararlanılabilir.
Çocuk isteği olan kadınlarda ise kullanılacak ilaçlar hem düzenli adet görmeyi sağlar, hem de yumurtlama ve gebe kalmayı kolaylaştırır. Bu amaçla tercih edilen ilk grup ilaç klomifen sitrat olup, adetin 3-5. günlerinden itibaren kullanılır. Klomifen ile hastaların %75’inde yumurtlama, %50’sinde ise gebelik elde edilebilmektedir.
Polikistik over hastalığı için kullanılan cerrahi tedavi yöntemi laparoskopidir. Laparoskopi ile her yumurtalığa 10 civarında delik açılarak minik kistler patlatılmaktadır. Bu tedavi ile hormonal kısırdöngünün kırılması ve yumurtlama sağlanabilmektedir. Ancak laparoskopi, ilaçla tedaviye yanıt vermeyen veya aşırı yanıt veren hastalarda kullanılması gereken, son tedavi seçeneği olmalıdır.
Polkistik over hastalığı olanlarda tüp bebek yöntemi ile gebelik elde etme şansı yüksektir.

alıntı

Hormon Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Hormon Bozukluğu Tedavisi
Hormon Bozukluğu Tedavi yöntemleri nelerdir

Önce tam bir hormon testi yapılması gerekir.Gerekirse tükürük testleri yapılması gerekir.En iyi tedavi doğal hormon takviyeleri ile gerçekleşir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli
Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler

Kullanılan doğum kontrol hapının maksimum etkili olabilmesi için ilk kural düzenli olarak alınmasıdır.

Haplar iki şekilde ambalajlanmıştır. İlkinde 21 hormon hapı vardır. Her gün bir adet hap yutulur ve tamamı bitince yeni hapa başlamadan önce yedi gün ara vermek gerekir. Bu yedi günde normal bir adet kanaması olur. Haplara yedi gün ara verdikten sonra tekrar başlamayı unutanlar için 28 haplık kutular vardır. Bu her gün bir hap alma düzenini korur. Paketin içinde, diğerinde olduğu gibi, 21 tane hormon hapının yanında yedi günlük arada alınmak üzere yedi tane de yalancı” şeker hapı vardır. Bir paket bitince ikincisine başlanır.

*Hapları düzenli olarak hergün ve aynı saatte olmak üzere bir tane şeklinde kullanınız.
Doğum kontrol hapı almayı unuttuğunuz bir gün olursa ertesi gün çift doğum kontrol hapı almalı, yada birkaç gün boyunca cinsellikten uzak durmalısınız,
Doğum kontrol hapları, kalp problemi olanlarda sakıncalı olabilmektedir. Bu tür rahatsızlığı olan kişiler doğum kontrol hapları kullanmamalıdırlar.
Doğum kontrol hapları içerdiği hormonsal etki sebebiyle az da olsa iştah açıcı etki gösterebilmektedir. Bu nedenle doğum kontrol haplarını kullanırken fazla yemekten kaçınmalı, spor ve egzersizlere önem göstermelisiniz.
Doğum kontrol hapı, 40 yaş üstü ve sigara kullanan kadınlarda kullanılması sakıncalı bir yöntemdir.
Gebe olanlar ve gebelik şüphesinde bulunanlar da doğum kontrol hapı kullanmamalıdır.
Son olarak karaciğer problemleri olan kişiler doğum kontrol hapı kullanmadan önce doktorlarına mutlak suretle danışmalılar.