23 Nisanın Bize Kazandırdıkları

23 Nisanın Bize Kazandırdıkları Nelerdir
23 Nisanın Bize Faydaları

Bayramlar için yazı yazmak kadar güzel daha ne olabilir ki? Coşkuların, sevilerin, barışın,kardeşliğin, esenlik dileklerinin yürekten seslendirildiği başka kaç gün vardır? Ulusal ya da dini özel günlerimiz, bayramlarımız her zaman bir başka anlam taşır gönüllerde….

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”, TBMM’nin 23 Nisan 1920’de kurulmasının onuruna, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sadece Türk çocuklarına değil, tüm dünya çocuklarına ithaf ettiği hem milli ve hem de milletler arası bir bayramdır.

Atatürk, 23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş ve bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da çocuklara hediye etmiştir. 23 Nisan, ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır.

23 Nisan 1920, aynı zamanda “Ulusal Kurtuluş Savaşı” mızın bir getirisi olarak yönetme yetkisinin ulusa verilmesine, ulusal egemenlik kazanımına, kişisel irade yerine milli iradenin gücüne tanıklık eden bir tarihtir.

23 Nisan, çocukların günümüz dünyasında yaşadıkları ya da yaşamak zorunda bırakıldıkları savaş, yoksulluk, sefalet, şiddet ve benzeri problemler yerine, sevgi, barış ve kardeşliğin aşılandığı çok özel bir gündür.

23 Nisan’a katılan çocukların temsil ettikleri ülkelerde, coğrafi, siyasal ya da ekonomik oluşuma göre, rahat bir yaşam tarzına sahip çocuklar kadar, ne yazık ki açlık, sefalet ve şiddet dolu bir ortamda varlıklarını sürdürmeye çalışan arkadaşları da vardır. Ancak bu bayramdaki ortak payda, evrensel dostluğa atılan özel bir köprü ile, geleceğin dünyasını karşılıklı yardımlaşma, dostluk, kardeşlik, sevgi ve barış içinde planlayabilmektir.

Yarım milyara yakın çocuğun yetersiz beslendiği;tarım, sanayi ve hizmet sektöründe çocuk işçilerin kullanıldığı; çocuk haklarının sürekli ihlal edildiği; bir dünyada yaşıyoruz.” İnsan öldürmek için harcanan para, yaşatmak için harcanandan kat be kat daha fazla”. Dünyada silahlanmaya ayrılan para ile açlık ve sefaleti ortadan kaldırmak olasıyken, açlık ve sefalet arttırılarak silahlanma teşvik ediliyor.

Çocuk hakları, insan hakları içinde değerlendirilmesi gereken önemli bir konu.
Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk hakları açısından daha vahim boyutta. Çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge “20 Kasım 1989” tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan “Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”. Bu tarihten 60 (23 Nisan 1929) yıl önce Atatürk’ün önemine işaret ettiği çocuklar, halen gerçek değer ve önemini bulabilmiş değil..!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply