Posts Tagged ‘başkanlık sistemi’

Cuma, Haziran 29th, 2012

Bozdağ, Yozgat’ta Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la katıldığı Askerlik Şubesi Başkanlığı’nın yeni hizmet binası açılışından sonra gazetecilerin başkanlık sistemiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Başkanlık sistemi konusundaki tartışmaların yeni anayasa çalışmalarıyla birlikte yapılmasının faydalı olacağını ifade eden Bozdağ, şunları söyledi:

”Başkanlık sistemi Türkiye’de yeteri kadar bilinmiyor. Bazıları da bilinmemesini,tartışılmamasını istiyor. Bizim söylediğimiz şey, Türkiye’de 200 yıldır, belki daha fazla süredir sistem tartışması yapılıyor. Onun için bu sistem tartışmasını Türkiye’nin yeni anayasa yaparken yapmasında fayda var. Yeni anayasa hangi sistem üzerine bina edilecek,  şu anda Türkiye’de uygulanan sistemin artıları, eksileri nelerdir, başka sistemler nelerdir, bunların Türkiye’ye faydası olur mu olmaz mı, buna dair değerlendirmelerin yapılmasında fayda var.”

Bazı kesimlerin başkanlık sisteminin ”tek adamcılığı” ortaya çıkardığını savunduğunu belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

”Benim görüşüm, yasama ve yürütmenin birbirinden kesin hatlarla ayrı olmasıdır. Başkanlık sistemi siyasi istikrarı temin eder, hesap verebilirlik bakımından da hesap sorulabilmesi bakımında da netlik ifade eder. Milletin iradesinin tek elde toplanmasını önler. Çünkü yasamayı ayrı güçlendirir, yürütmeyi ayrı güçlendirir. Yasamanın yürütmeye, yürütmenin de yasamaya hakim olmasına izin vermez. O yüzden başkanlık sisteminin doğru bilinip tartışılmasında fayda var. Başkanlık sisteminin diktatörlüğü ortaya çıkaracağını söyleyenler de var. Bu fevkalade yanlış. Çünkü başkanlık sisteminin kendisi tek adamlılık, diktatörlük olmasın diye ortaya çıkmış bir sistemdir. Çıkış gayesi bunları önlemek içindir.”

Başkanlık sisteminin ve diktatörlük iddialarının yanlış örnekler üzerinden tartışıldığını ifade eden Bozdağ, bazı ülkelerde yönetim sisteminin adının başkanlık olduğunu ama uygulamanın farklı olduğunu, başkanlık sisteminin gerçek niteliklerini taşıyan uygulamanın ABD’de olduğunu kaydetti.

Yanlış örnekler üzerinden doğru sonuçlar elde edilemeyeceğini, bazı kesimlerin bu meseleyi doğru örnekler üzerinden tartışmayı istemediğini belirten Bozdağ, şöyle konuştu:

”Millet bu sistemi öğrenirse mevcut sistemi sorgulamaya başlar diye endişe ediyorlar. Kendileri 50,1 oy alarak iktidar olamayacaklarını düşünüyorlar. Radikal gruplar ya da marjinal siyaseti takip edenlerin toplumun 50,1’inin oyunu alarak iktidara gelme imkanı yok. O yüzden marjinal fikir sahibi gruplar, siyaset üretenler, radikal ekipler vaya bu çoğunluğu elde edemeyeceğini düşünenler ‘bu sistemin gelmemesi için elimizden gelen iş birliğini yapalım’ diye bir gizli konsensüsle bu sisteme karşı çıkıyorlar. Türkiye bu sistemi tartışacak. Ben inanıyorum ki bir gün bu sisteme geçeceğiz. İstiyoruz ki doğru zamanda geçelim.”

Yarı başkanlık için 2014 sonrasını gösterdi

Perşembe, Haziran 28th, 2012

Muhafazakar Demokrat Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Hükümet Sistemi Arayışı Sempozyumu’na katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tek başına iktidarlar döneminde Türkiye’nin başarılar elde ettiğini, istikrar olduğunu, koalisyon ikitdarları döneminde ise kazanımların kaybedildiğini söyledi. Bakanların daha çaycısını, etrafını tanımadan değiştiğini dile getiren Bozdağ, başkanlık sisteminin kendisinin, siyasal iktidarı sağladığını vurguladı.

İktidar grubu istemeden, mekanizmaların işlevini yapmasının mümkün olmadığını anlatan Bozdağ, koalisyon olduğu dönemde, koalisyon ile tek başına iktidar olduğunda iktidar ile birlikte hareket edildiğine dikkat çekti. Yasama, yürütme tam ayrı olacak deniyorsa, o zaman başkanlık sistemine bakılması gerektiğini belirten Bozdağ, başkanlık sisteminde bunların tam ayrı olduğunu, öbür sistemlerde ayrı olmadığını kaydetti. En güzel uygulanan sistemin başkanlık sistemi olduğunu dile getiren Bozdağ, denetim açısından da öyle olduğunu, parlamanter sistemde denetimin etkin sağlanamadığını söyledi.

“PARLAMANTER SİSTEM HUKUK DIŞI OPERASYONLARA AÇIK”

Mevcut sistemde, verebilirliğin net olmadığını, yetki verilmediği için hesap verilmediğini anlatan Bozdağ, parlamenter sistemin hukuk dışı operasyonlara çok açık olduğuna dikkat çekti. Gayri ahlaki operasyonlara da açık olduğunun altını çizen Bozdağ, milletvekili transferlerini hatırlattı ve Ecevit hükümeti ile Refah-Yol hükümeti döneminden örnekler verdi. 28 Şubat’ta yaşananları bütün Türkiye’nin gördüğünü dile getiren Bozdağ, AK Parti’nin güçlü olduğunu, 326, 340 milletvekili sebebiyle operasyona izin vermeyecek kadar güçlü olduğunu vurguladı.

Ancak koalisyon dönemlerinde, her türlü operasyona açık olunduğunu ifade eden Bozdağ, başkanlık sisteminin ise hukuk dışı, ahlak dışı operasyonlara izin vermediğini belirterek, “Hangi sistem izin vermiyor. Hangisi vermiyorsa ben ona varım.” dedi.

Parlamanter sistemde, nerden operasyon yapmak istiyorsanız müsait olduğunu dile getiren Bozdağ, eğer siyasi iradeyi temsil edenler güçlü olmazlarsa operasyon yapıldığını ama şu an güçlü bir irade olduğu için de operasyonların sonuçsuz kaldığını söyledi.

“TEK ADAM, DİKTATÖR SÖYLEMLERİ KORKUTMAK İÇİN”

Başkanlık sistemi olursa ‘diktatörlük, tek adam’ döneminin olacağının söylendiğini hatırlatan Bozdağ, başkanlık sisteminin diktatörlüğe baş kaldırı olduğunu ifade etti. Otoriter sisteme başkaldırı nedeniyle ortaya çıktığını anlatan Bozdağ, diktatörlüğe bu sistemin izin vermeyeceğinin altını çizdi. Bozdağ, sistemin yasamanın yürütmeye tahakkümünü engellediğini ifade etti. Bozdağ, “Herkes kendi alanında yetkili ve denetime açık.” diye konuştu.

“BAŞKANLIK SİSTEMİNİN EYALET ÖZELLİĞİ YOK, SİSTEMİ İSTEMEYENLERİN YARATTIĞI BİR ÖCÜ”

Eyalet sisteminin, başkanlık sisteminin özelliği olmadığını vurgulayan Bozdağ, eyaletin kendi bildiği kadarıyla Amerika’nın siyasal tercihi olduğuna dikkat çekti. ‘Eyalet sistemi gelecek’ meselesinin ise Türkiye’de ‘başkanlık sistemi gelmesin’ diyenlerin yarattığı bir öcü olduğunu dile getiren Bozdağ, başkanlık sisteminin daha demokratik bir sistemi, milletin egemenliğinde bir sistemi hayata geçireceğini belirtti.

Bozdağ, “Bu mesele tartışılırsa çok önemli sonuçlar çıkacak, kanaatler değişecektir.” dedi. Karşı çıkanların da “Biz başkan seçilemeyceğiz” diye karşı çıktıklarını ifade eden Bozdağ, ideolojik partilerin karşı çıktığını kaydetti. Başkanlık sisteminin, radikal ve uçtaki gruplara yürütmede söz hakkı vermediğini dile getiren Bozdağ, “Kötü bir şey mi?” diye sordu. 2014 yılında seçim olacağını da hatırlatan Bozdağ, “Bana göre seçim sonrası Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş olacaktır.” şeklinde konuştu.