Posts Tagged ‘facebook hakkında herşey’

Facebook Güvenlik Tavsiyeleri

Cuma, Haziran 22nd, 2012
Facebook Güvenlik Tavsiyeleri

Aşağıda Facebook altında güvenlik tavsiyeleri yer almaktadır. Yararlı olması dileğiyle.

Facebookta herkesle arkadaş olmayın:

Arkadaş listenize kabul ettiğiniz her kişi sizin profilinizi görebilir ve bu ölçüde özel bilgilerinizi arkadaş listenizin büyüklüğüyle doğru orantılı olarak sunmuş olursunuz. Arkadaş listenizi mümkün olduğunca sınırlı tutmanız ilerideki muhtemel “bu kimdi yahu?” karmaşasının önüne geçecektir.

Arkadaş listenizi herkes görmesin

Başlangıç ayarlarında herkes arkadaşlarınızın listesini görebilir. Bu durum ‘Poke, Message and Friend Request’ ayarları kısmında ‘Friends-arkadaşlar’ seçeneğinden vazgeçerek ortadan kaldırılabilir.

Facebook’ta geçirdiğiniz zamanı kimse bilmesin:

ailenizden birinin, patronunuzun yada sevgilinizin ilgilisini çekerse sonu bir facia olabilir ve gazetelerin 3. sayfasına haber olabilirsiniz. ‘Privacy’ başlığı altındaki ‘Newsfeed and mini feed’e mutlaka uğrayın çünkü, bu seçeneğin başlangıç ayarları, sizin Facebook’ta yaptığınız her eylemi yayımlıyor.Yani sizin mesai saatinizde Facebook’ta ne zaman, ne kadar zaman geçirdiğiniz tespit edilebilir. Şimdilik bizim buralarda tutatanak tutacak siber işyeri polisleri yok gibi, ancak yine de temkinli olmakta fayda var. Bu yüzden en azından işteyken önce ‘privacy’, ardından ‘news feed and mini feed’e girerek ‘show times in my mini feed’ seçeneğini iptal edip yaptığınız eylemlerin zamanının görünmesini engelleyin.


İstemediğiniz kişiler size ulaşabilir:

Başlangıç ayarlarına göre ağınızda (network) olan herkes, size ait olan her şeyi görebilir. Türk kullanıcıların büyük çoğunluğunun Türkiye ağına üye olduğunu düşünürsek, bu ağdaki herkes, size ait olanları arkadaşlarınız kadar görebilir. Bir ağın mensubu değilseniz, bilgilerinizi sadece arkadaşlarınız görebilir. Ama ben mesela Türkiye ağına üyeyim, o halde yapmam gereken Privacy başlığı altındaki Profile’e girip, çıkan ekranda ‘profile: only my friends-yalnızca arkadaşlarım’ şıkkını seçmektir. Bu ekrandan e-posta adresinizi yalnızca arkadaşlarınızın görebileceği şekilde düzenlemeniz hatta ‘Profile’ başlığı altındaki birçok maddeyi arkadaşlarınıza özel olacak şekilde ayarlamanız menfaatiniz icabınadır.

Facebook uygulamaları:

Facebook’ta her önünüze gelen Facebook uygulamasını yüklemeyin. Facebook altında parolalarınız aynen MSN şifrelerinin akıbetine uğrayabilir. Facebook uygulamaları o kadar da güvenli olmayabilir.. Yani Facebook parolalarını ‘hack’layanlar mevcut. Facebook’ta genelde gerçek bilgiler verildiğinden durumun önemi daha da açık

Facebook Uygulamaları

Cuma, Haziran 22nd, 2012
Facebook Duvar (Facebook Wall)

Duvar, herbir kullanıcının profil sayfasındaki bir boşluk olup arkadaşların mesaj göndermesi için kullanılmaktadır. Bu sayede isteyen Facebook kullanıcıları kendi ağ grubundaki arkadaşlarıyla iletişim kurabilirler. Bir

kullanıcının duvarı, eğer profilinde izin verdiyse izin verdiği diğer kullanıcılar tarafından da görülebilir. Farklı kullanıcıların duvar postaları bir kullanıcının Haber beslemesi (News feed) aracılığıyla görülebilir. Pekçok kullanıcı

arkadaşlarının duvarlarına kısa, geçici notlar bırakabiliriler. Daha mahrem veya özel mesajlar kaydedilir ve kişinin Gelen kutusuna (inbox) gönderilir. Bu tür notlar sadece gönderici ve gönderildiği kişi tarafından görülebilir.

Bu durumda email gibi değerlendirilebilir.

Haziran 2007’de Facebook, kullanıcıların duvara dosyaları da (attachments) eklemesine izin vermeye başladı. Daha önce duvar sadece metin içerikleri kabul ederken artık dosyalar da gönderilebilmekte.

Facebook hakkında herşey

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Facebok hakkında herşey
Facebook büyük fakat ne kadar büyük?
İşte bir internet sitesinin gelebileceği en son nokta..

Facebook’un kaç sunucusu var?
Facebook bu soruya 2008 yılından beri 10.000’den fazla cevabını veriyor! Ama tabi bu değişti…

Facebook açıkladığı rakamı uzun süredir değiştirmedi. Bununla birlikte kullanıcı sayısı 300 milyonu çoktan aştı. Facebook’un da yükü katlandı, sunucu sayısının hala 10.000 olması imkansız.

Güncel rakam nihayet Facebook teknoloji başkan yardımcısı Jeff Rothschild tarafından açıklandı:
Facebook’un hali hazırda 30.000 sunucusu var. Facebook sunucu kapasitesini her gün arttırıyor. Bu rakam Facebook’un 18 ayda 20.000 sunucu eklediğini gösteriyor. Bu da Mayıs 2008’de alınan 100 milyon dolarlık krediyi açıklıyor. Ayrıca Facebook her yıl veri merkezlerine 20 milyon dolar harcıyor.

Facebook’ta kaç fotoğraf var?

Facebook’taki sunucu sayısı haricinde detaylar da ortaya çıktı. Şu an için 80 milyardan fazla fotoğraf depolanıyor. Aslında “sadece” 20 milyar fotoğraf var ama bunlar 4 farklı boyutta depolanıyor. Facebook saniyede 600.000 fotoğraf gösteriyor.

Bununla da kalmıyor, Facebook’ta kaydedilen log bilgileri günlük 25 Terabyte yer kaplıyor. Bu boyutta bir şirkette 230 mühendis çalışıyor. Mühendis başına 1 milyondan fazla kullanıcı düşüyor.

Internet şirketleri arasında sunucu sayısıyla en büyüklerden birisi olan Facebook’tan daha çok sunucusu olanlar da var. İnternet siteleri için hosting satan Rackspace, 1&1 Internet ve OVH’nin her birinde 50.000’den fazla sunucu var.
CHIP Online