Posts Tagged ‘Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB)’

Ayakkabıcı sektörü yeni stratejiler arıyor

Cuma, Haziran 29th, 2012

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) bünyesinde kurulan ”Gaziantep Kümelenme Merkezi”, Ekonomi Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığında devam eden Avrupa Birliği (AB) destekli ”KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi” kapsamında ihracatta yeni stratejiler arıyor.

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, çalışmaların hızla devam ettiğini ve sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, yeni stratejiler geliştirdiklerini belirtti.

”2023 ihracat hedefi”nin yakalanması ve Gaziantep ayakkabı sektörünün gelişmesi için önemli bir proje olarak nitelendirilen ”KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi” kapsamındaki Gaziantep Kümelenme Merkezi’nin çalışmalarının dikkat çektiğini ifade eden Çıkmaz, şunları kaydetti:

”Çalışmalar büyük bir titizlikle sürdürülüyor. GAİB’te yapılan toplantıyla önümüzdeki 3 yıl içerisinde yurt dışında uygulanacak olan pazarlama ve satış stratejileri belirlendi ve çalışmalar değerlendirildi. Ekonomi Bakanlığı’nın 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi hakkındaki tebliği kapsamında uygulanmakta olan ‘Ayakkabı Sektöründe İhracat Seferberliği Projesi’nde yer alan 21 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, proje süresinde yapılacak çalışmalar ve yurt dışı pazarlama faaliyetleri de değerlendirilerek bilgi alışverişinde bulunuldu.”

Bu arada, sektör strateji çalışmalarına destek vermek üzere Gaziantep’e gelen ayakkabı uzmanı İngiliz Peter Raklyeft’in de Gaziantep ayakkabı sektörünün dünya pazarlarındaki rekabette avantaj ve dezavantajlarını değerlendirdiği bildirildi.

Raklyeft, sektörün üretim kalitesi ve ürün çeşitliliği yönünden uluslararası pazarlarda rekabet avantajı olduğunu, sadece tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık verilerek ürünlerin yurt dışı pazarlarda tanıtılması gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Projede yer alan firma temsilcilerinin ise yapılacak çalışmaların sektöre çok önemli katkıları olacağını ifade ettikleri aktarıldı.

Gaziantep Sanayi Odası ve GAİB’in birlikte yürüttüğü ”Ayakkabı Sektöründe İhracat Seferberliği” projesiyle 3 yıl boyunca Ekonomi Bakanlığı destekli olarak eğitimler, danışmanlık hizmetleri, yurt dışı pazarlama faaliyetleri, alım heyetleri düzenlenmesi gibi çalışmalar yapılacağı bildirildi.

Suriye ile ihracatta gelinen son durum!

Perşembe, Haziran 28th, 2012

Güneydoğu’dan 2012’nin ilk 5 ayında Suriye’ye yapılan ihracat yüzde 74 düşerek, 22 milyon 140 bin dolar oldu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, bölgeden ocak-mayıs 2012 döneminde Suriye’ye yapılan ihracat yüzde 74 düştü.

Bu ülkeye geçen yılın ilk 5 ayında 85 milyon 904 bin dolar ihracat yapılırken, bu yıl aynı dönemde 22 milyon 140 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

GAİB’den en fazla ihracat yapılan ülke sıralamasında 2010 yılında Irak’tan sonra 2. sırada bulunan Suriye, 2011 yılında 5. sıraya geriledi. Bu yılın 5 aylık ihracat rakamlarına göre ise Suriye, ilk 20 ülke arasında bile bulunmuyor.

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz,  yaptığı açıklamada, Suriye ile vizelerin kalktığı dönemde hem Türkiye’nin bu ülkeye yönelik ihracatında önemli artışlar yaşandığını hem de bu ülkede yatırımcı firma sayısının arttığını anımsatarak, ”Şu anda bölgeden yapılan ihracat durma noktasına geldi” dedi.

Arap ülkelerinde ”Ramazan sezonu” dolayısıyla çok büyük alımlar yapıldığını ifade eden Çıkmaz, şöyle devam etti:

”Suriye’ye ihracatımızdaki düşüş yüzde 100’e yaklaşırdı ama ramazan sezonunun gelmesiyle bazı gıda maddelerinde Cilvegözü üzerinden ihracat söz konusu oluyordu. Oradaki alıcılar, mal gümrükten depolarına ulaşıncaya kadar araçların güvenlik önlemlerini kendileri alıyordu. Bundan sonra zaten ihracat yapsanız bile çok sıkıntı var. Bu uçak olayından sonra zannediyorum ihracat da olmaz transit geçiş de olmaz.”

Suriye’nin, Güneydoğu bölgesinin Ortadoğu’ya ve Körfez ülkelerine açılan kapısı konumunda olduğuna işaret eden Çıkmaz, transit geçişlerde sıkıntı yaşandığı için alternatif yollar denendiğini, şu anda Mersin üzerinden direk gemi seferleriyle konteynerle ihracat yapıldığını anlattı.

GAİB Başkanı Çıkmaz, ”Şu anda maliyetlerde çok fazla sıkıntı yok ama gerek aktarma limanlarında gerekse ihracat yaptığımız limanlarda sıkıntı var” diye konuştu.

Çıkmaz, Suriye’nin Türk askeri uçağını düşürmesinin ticari faaliyetlere etkisine ilişkin şunları kaydetti:

”Suriye bizim için önemli bir ülkeydi. Ancak uçak olayından sonra Suriye hükümeti çok ‘küstah’ bir yönetim gösterdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri olarak, hükümetimizin aldığı kararların sonuna kadar arkasındayız. Hükümetimiz şu anda son derece tutarlı, son derece önemli bir tavır izliyor. Biz bunu destekliyoruz. Tabi ki Suriye ile ticaretin düşmesi son derece önemli. Ama artık bundan sonra yapılacak bir şey yok.”