Posts Tagged ‘Sağlık reformu’

Yüksek Mahkeme önünde tarihi anlar

Cuma, Haziran 29th, 2012

 ABD Yüksek Mahkemesi’nin ABD Başkanı Barack Obama’nın en önemli icraatlarından biri sayılan sağlık reformu yasasını anayasaya uygun görmesi, reformun destekçileri tarafından ”tarihi an”, karşı çıkanlarca ise ”Amerika’nın en kara günü” olarak nitelendirildi. 

Mahkemenin kararını öğrenmek için gerek Washington gerekse diğer eyaletlerden yasanın destekçileri ve muhalifleri, erken saatlerden itibaren mahkeme önünde toplandı. Kararın ardından, yasayı destekleyenler mahkemenin ”Tarih yazdığı”nı belirtirken, yasayı devletin bireylerin özgür seçimlerine müdahale olarak görenler ise bugünü, ”Amerika’nın en kara günü” ilan etti. Dolayısıyla, mahkeme binasının önünde, yasayı destekleyenlerin sevinç gösterileri ile karşı çıkanların tepkileri birbirine karıştı. 

Toplumun her kesiminden insan manzaralarına sahne olan meydana, dev bir basın ordusunun da adeta akın ettiği gözlendi. Amerikalılar, açtıkları pankartlarla, yasaya ilişkin görüşlerini ortaya koyarken, zaman zaman, farklı görüşe sahip kişiler arasında tartışmalar çıktığı görüldü.

Mahkeme binası önünde, aralarında Başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den aday adayı olan Michele Bachmann ile aşırı muhafazakar Çay Partisi hareketine mensup bir grup milletvekili açıklama yaparken, bu hareketin üyelerinin bazılarının ellerinde haçlar taşıdığı, Hz. İsa heykelleri getirdiği görüldü.

-Kararı AA muhabirine değerlendirdiler-

 

AA muhabirine konuşan doktor Sanjiv Shruva, Yüksek Mahkeme’nin kararından dolayı çok mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi. 

Bu kararın Amerikan sağlık sisteminde artık ayrımcılığın sona erdiği anlamına geldiğini belirten Shruva, ”Nihayet çocuklarımıza artık, önceden bir sağlık problemi olup olmadığına, ailenin maddi gücünün yetip yetmediğine bakmaksızın yardım edebileceğiz” dedi. 

Sistemin kurulmasının zaman alacağını ama kararın bu açıdan iyi bir başlangıç olduğunu vurgulayan Shruva, ”Bir doktor olarak bu kararın ABD’nin sağlık sistemi için büyük bir adım olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı. 

Yasanın bir bölümünün yürürlüğe girdiği 2010 yılından beri, 54 milyon kişinin önleyici tedavilerden istifade ettiğini belirten Shruva, söz konusu yasanın hem doktorlar hem de hastaları açısından önemli bir gelişme olduğunu, bu sayede insanların en temel insan haklarından birine kavuşma şansına sahip bulunacağını dile getirdi. 

Bir doktor arkadaşının hastasının başına gelen hikayeden söz eden Shruva, sağlık sigortasının hastanın, kanser olduğu belirlenene kadarki masraflarını karşılayıp, sonrasını reddetmesi nedeniyle tedavisinin yarım kaldığını ifade ederek, ”Doktorlar olarak mahkemenin kararı sayesinde artık Amerikalılara hak ettikleri adil sağlık sistemini sunma konusunda üzerimize düşenleri yapmaya başlayabileceğiz” dedi.

Mahkemenin önüne tekerlekli sandalyesiyle gelen bir Amerikalı yaşlı kadın da kararı ”Olağanüstü ve ABD için olabilecek en güzel şey” olarak niteleyerek, bu yasayı ”İyi, adil ve gerekli bir yasa” olarak gördüğünü belirtti.

”Obama’yı 4 yıl için tekrar seçeceğiz” diyen kadın, yasaya karşı çıkanları da ”cahillikle” suçladı.

Lilly Tinker adlı bir kadın ise kararın ülke açısından çok önemli olduğu için mahkeme önüne gelmek istediğini belirterek, Amerika’da herkesin gücünün yettiği ölçüde sağlık sigortasına kavuşabilmesi hakkı olduğuna inandığını söyledi.

-Yasaya karşı çıkanlar-

Yasaya karşı çıkan ”Kurt” adlı bir Amerikalı da Yüksek Mahkeme’nin bu kararla sağlık sistemi meselesini ”Eline yüzüne bulaştırdığını”savundu. Kendisini aşırı muhafazakar Çay Partisi hareketinin bir destekçisi olarak tanıtan Kurt, yasanın günün birinde iptal edileceği umudunu hala koruduğunu ve seçim kampanyasında da bu yönde çalışacaklarını kaydetti.

Yasaya karşı çıkan bir başka Amerikalı da mahkemenin kararlarına karşı daima şüpheyle baktığını ve karardan da hayalkırıklığı duyduğunu dile getirerek, ”Amerikan tarihinde bugün karanlık bir gün” dedi. Yasanın insanların özgürlüklerini kısıtlayacağını savunan Çay Partisi sempatizanı genç Amerikalı, Obama’yı ”ABD tarihinin en kötü başkanı” olarak nitelendirerek, Yüksek Mahkeme’nin bu kararının Başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçilerin kazanmasını sağlayacağını savundu.

”Rita” adlı İtalyan kökenli bir Amerikalı kadın da Obama’yı ve Yüksek Mahkeme’nin kararını ciddi şekilde eleştirerek, aslında bu kararın insanlarda bir ”Uyanış” yaratacağını ve Kasım ayında yapılacak seçimlerin Obama’nın yenilgisi ve Cumhuriyetçilerin seçim zaferiyle sonuçlanacağını ileri sürdü.

Obama: Bu karar her Amerikalı için bir zaferdir

Cuma, Haziran 29th, 2012

Obama, mahkemenin 4’e karşı 5 oyla, ülkede ciddi tartışma yaratan sağlık reformunu anayasaya uygun bulmasının ardından, Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçti.

Mahkemenin kararından gayet memnun olduğu görülen Obama, Amerikan halkına reform getirdiklerini belirtti. 

Reform sayesinde ülkedeki milyonlarca sigortasız Amerikalının sigortaya kavuşacağını, artık sağlık sigortası şirketlerinin kimseyi ”Önceki sağlık koşulları” gerekçesiyle reddedemeyeceğini, sağlık harcamalarına ”Yaşam limiti” sınırı koyulamayacağını, 26 yaşına kadar gençlerin ailelerinin sağlık sigortalarından yararlanabileceğini dile getiren Obama, kadınların da sırf cinsiyetlerinden dolayı daha fazla sağlık sigortası ödemek zorunda kalmayacağını vurguladı. 

Obama, Amerikalıların geçmişte sadece hasta olmaktan değil, hasta olduktan sonra artacak sağlık harcamalarından da korktuğunu belirterek, bu kararla Amerikan halkının hayatlarının artık daha güvenli hale geldiğini söyledi. Obama, mahkemenin, kararıyla, bireylerin hastalıkları nedeniyle mali çöküşe uğramaması gerektiğini ortaya koyduğunu bildirdi.

-”Amerikalıların iyiliğine olduğu için…”-

Sağlık reformunu, siyasi açıdan popüler bir konu olmasa da yapılması doğru bir mesele olduğu için yerine getirdiğine değinen Barack Obama, ”Bu reform konusunda, iyi bir siyaset olduğu için değil, Amerikalıların iyiliğine olduğu için uğraştım” dedi. 

Konuya ilişkin siyasi tartışmaların önemli noktayı tamamen kaçırdığını ifade eden Obama, siyaset ne derse desin bu kararın ”Amerika’nın her köşesindeki her bir birey için bir zafer” olduğunu vurguladı. 

Obama, reformdan 5, 10, 20 yıl sonra bakıldığında her şeyin çok daha iyi olduğunun görüleceğini belirterek, 2 yıldır tartışılan bu konuda artık daha fazla geriye gidip tartışmanın anlamlı olmadığını, ileriye bakmak ve Amerika’nın önündeki istihdam, bütçe açığı, ülkenin yeniden inşası gibi konulara odaklanmak gerektiğini kaydetti.

Obama’nın istediği tarihi reforma onay çıktı

Perşembe, Haziran 28th, 2012

Üyelerinden 4’ü Obama yönetimi, 5’i de önceki Cumhuriyetçi Başkan w. George Bush döneminde atanan 9 yargıçtan oluşan mahkeme, aylardır beklenen kararını vererek, Obama’nın sağlık reformunun kaderini belirledi.

Mahkeme, 4’e karşı 5 oyla reformun anayasaya uygunluğuna karar verdi. Kararın onaylanmasında, Cumhuriyetçi Partinin iktidarda olduğu dönemde seçilen ve muhafazakar olduğu bilinen Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts’ın kanundan yana oy kullanması etkili oldu.

Roberts ile mahkemenin ”liberal” yargıçları olan Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsburg, Elena Kagan ve Sonia Sotomayor kanundan yana oy kullanırken, ”muhafazakar” yargıçlar Samuel Alito, Anthony Kennedy, Antonin Scalia ve Clarence Thomas, reddedilmesi yönünde oy verdi. 

Reformun en fazla tartışma olan bölümü, kanunun 2014 yılından itibaren tüm Amerikalılara sağlık sigortasını zorunlu kılan, yaptırmayanlara ise cezai yaptırım getiren ”bireysel zorunluluk” maddesiydi. Kararda, mahkeme, diğer maddelerle reformun maddi döngüsünün sağlanması için ”kalbi” olan bu maddeyi de onayladı. 

Yüksek Mahkeme Başyargıcı Roberts, karara ilişkin yaptığı açıklamada, reformun 30 milyondan fazla sağlık sigortasız Amerikalının sigortaya sahip olmasına yönelik amacını gerçekleştirmesini uygun gördüklerini ifade etti. Ancak mahkeme, açıklamasında Medicaid gibi fakirlere yönelik sağlık programlarının genişletilmesi gibi konularda gördükleri bazı problemlere dair de federal hükümete bazı ”yol haritaları” gösterdi. 

-Sağlık reformu-

Obama’nın 2010 yılında onaylanan sağlık reformunun bazı maddeleri o tarihte yürürlüğe girerken, bazıları ise kanun anayasaya uygun görülmesiyle önümüzdeki yıllarda geçerli olacak. 

Reform sayesinde ülkedeki 30 milyondan fazla sağlık sigortasız Amerikalı, sigortaya kavuşacak. Bunun yanında, artık sağlık sigortası şirketleri yeni doğmuş bebeği veya rahatsızlığı olan insanları ”sigortadan önceki sağlık problemi” gerekçesiyle sigortalamayı reddedemeyecek. 

Sağlık sigortaları, sağlık harcamalarına yönelik ”yaşam limiti” sınırı koyamayacak ve çocuklar 26 yaşına kadar ailelerinin sağlık sigortalarına dahil olabilecekler. 

Mahkemenin kararıyla 2016 yılından itibaren de herkes, ister çalıştıkları kurumlar yoluyla, ister bireysel olsun sigorta sistemine dahil olmak zorunda kalacak. Dahil olmak istemeyenler ise ceza ödeyecek.

-Seçimlerde de önemli tartışma konusu olacak-

Sağlık reformu, kasımdaki başkanlık seçimlerinin de önemli bir tartışma odağı olacak. 

Obama yönetiminin 2008 seçim kampanyası sözlerinin başında geldiğinden bu karar, Obama için bir ”büyük bir zafer” olarak görülüyor. 

Ama aynı zamanda karar, Cumhuriyetçi kesimleri de iyice kızdıracağa benziyor. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney konuşmalarında, başkan olması halinde bu reformu yürürlükten kaldıracağını devamlı belirtiyor. 

Dolasıyla her ne kadar mahkeme bu konudaki kararını vermiş olsa da sağlık reformunun ülkede yarattığı hararet ve tartışmalar aynı şiddetiyle ve hatta belki de daha da alevlenerek devam edecek gibi görünüyor. 

Bu karar, ”oyun değiştirici” bir karar olarak görülüyor ama bunun Obama için mi Romney için mi ”oyunun yönünü değiştireceği” kasım seçimlerinde belli olacak.