Posts Tagged ‘Türk-Arap Ekonomi Forumu’

Şimşek’ten Türk -Arap Formu katılımcılarına yemek

Pazartesi, Temmuz 2nd, 2012

29 Haziran’da başlayan ve iki gün süren Türk Arap Ekonomi Forumu, Bakan Şimşek’in ev sahipliği yaptığı Dostluk ve Kültür Resepsiyonu ile sona erdi.

Resepsiyona Katar Maliye Bakanı Yusuf Hüseyin Kamal, Tunus Maliye Bakanı Hüseyin Dimassi, Irak Maliye Bakanı Rafi İsavi, Yemen Maliye Bakanı Sakhar Al-Wageh, Lübnanlı Al-Iktissad Wal-Aamal Group Üst Yöneticisi (CEO) Rauf Abu Zaki, Tunus Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Nurettin El Kaabi ve Türk Arap Ekonomi Forumu’nu izleyen çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyonda ayrıca Arap ülkelerinde ilgiyle izlenen Türk dizilerinin oyuncularından Halit Ergenç, Murat Yıldırım, Bergüzel Korel ve Selma Ergeç de yer aldı. Bakan Şimşek, Halit Ergenç, Murat Yıldırım, Bergüzel Korel ve diğer konuklarla sohbet etti.

Suriye ile ticaret bitme noktasına geldi

Cumartesi, Haziran 30th, 2012

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  Türkiye ile Suriye halkı arasında en ufak bir problem olmadığını belirterek, ”Suriye’deki rejimin kendi halkına baskı yapmasını ve şiddete başvurmasını tasvip etmediğimiz için şu an ilişkiler neredeyse donma noktasına gelmiş ekonomik anlamda ama ben inanıyorum ki, Suriyede halkın iradesi hakim olunca ilişkilerimiz çok daha güçlü bir şekilde gelişecek. Biz Suriye’nin gelişmesini istikrarını birliğini, beraberliğini ve bütünlüğünü çok önemsiyoruz” dedi.

Şimşek, Türk Arap Ekonomi Forumu’nda düzenlenen ”Ekonomik İşbirliği Oluşturma”  konulu panelin ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

”Suriye’deki durumdan önce ekonomik ilişkileriniz nasıldı ve son durumdan nasıl etkilendi?” şeklindeki soruya Şimşek şöyle cevap verdi:

”Suriye ile ilişkiler son yıllarda çok hızlı gelişiyordu. Ancak son dönemdeki olaylar bütün ekonomik ilişkiler ve bütün yatırımları hatta insanların geçişini bile olumsuz yönde etkiledi. Suriye ile kriz öncesinde bir serbest ticaret anlaşmamız vardı. Geniş yelpazede ilişkilerimiz vardı.

Turizm ve çimento üzerine önemli çalışmalar vardı. İnanıyorum ki, Suriye halkının iradesi tam olarak güçlü bir şekilde yönetime yansıdıktan sonra Suriye çok daha güçlü bir şekilde bölgede konumlanacak. Türkiye ile Suriye halkı arasında en ufak bir problem yok. Suriye’deki rejimin kendi halkına baskı yapmasını ve şiddete başvurmasını tasvip etmediğimiz için şu an ilişkiler neredeyse donma noktasına gelmiş ekonomik anlamda.

Ama ben inanıyorum ki, Suriye’de halkın iradesi hakim olunca ilişkilerimiz çok daha güçlü bir şekilde gelişecek. Biz Suriye’nin gelişmesini istikrarını birliğini, beraberliğini ve bütünlüğünü çok önemsiyoruz. Bir koşu olarak Suriye’nin gelişmesine destek vereceğiz.”

”Suriye’deki çatışmalar yatırımcıları kaçırıyor”

Audi Bank Grup Üst Yöneticisi (CEO)’su Samir Hanna ise aynı soruya, ”Böylesi sıkıntılar yaşayan bir ülkede tabii ki her türlü ekonomik faaliyet en asgari düzeyde olacaktır. Şimdi Bugün Suriye’ye yatırım yapar mı kimse? Tabii ki yapmaz. Daha önce yatırım yapanlar bu yatırıma devam ederler mi? Etmeyebilirler. Projeler azalacaktır. Bank Audi olarak, Suriye’de bir bankada yüzde 50 hissemiz var. Ancak faaliyetler yüzde 70 oranında azaldı, faaliyetler uykuya geçti. Bu dönüşüm süreci sonuçlana kadar bu böyle devam edecek. Dolayısıyla bu çatışmalar yatırımcıları kaçırıyor. Mevcut yatırımları da sekteye uğratıyor ve yavaşlatıyor” diye cevap verdi.

Delta Petrol Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab ”Nabuco ile ilgili son gelişmeler hakkında ne söyleyeceksiniz?” sorusuna şöyle cevap verdi:

”Nabucco çok yavaş işliyor. Neden? Çünkü yatırım ortamı değişti. Bir de tabis gaz kaynağının bulunması lazım. Projenin devam etmesi için gerekli gaz kaynağı henüz bulunmuş değil. Türkiye bu kadar büyüyen ve gelişen bir ülke olduğu için doğal gaz talebi çok fazla yükseliyor.

Dolayısıyla bulunan gazlar da daha çok Türkiye’ye gidecek. Irak gazı da Türkiye’ye gelecek diye düşünüyorum. Nabucco zaman içinde geliştirilebilecek bir proje. Ancak projenin hayata geçirilmesi için doğal kaynak yok. Ancak önümüzdeki 10 yıl içinde belki faaliyete geçecek.”

Şimşek cari açıkla ilgili umut verdi

Cuma, Haziran 29th, 2012

Şimşek, ev sahipliğini yaptığı Türk-Arap Ekonomi Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisine işaret ederek, kısa vadede bir yumuşak inişin sağlanması gerektiğini, Türkiye’nin küresel finansal krizden sonra yaşadığı güçlü toparlanmanın tesadüfi olmadığını söyledi.

Küresel krizin Türkiye’yi de etkilediğinin altını çizen Şimşek, karamsarlığın bulaşıcı olduğunu, ticaret ve finans yoluyla herkesin az ya da çok krizden etkilendiğini, güçlü bilanço yapısı ve temelinin sağlam oluşu sayesinde Türkiye’nin toparlanmasının güçlü olduğunu vurguladı.

Hala birçok ülkenin kriz öncesi döneme, özellikle gelişmiş ülkelerin 2008 öncesi düzeye çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Şimşek, Türkiye’de ilk başta ülke içi talebin artmasıyla toparlanmanın başladığını, son aylarda dengelerin yeniden gerçekleştiğini anlattı.

-”Cari açığın anlamlı şekilde azaldığı görülüyor”-

Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Evet bir cari açık sorunumuz var. Ama kısa vadede özellikle iç piyasadaki talebin yumuşamasıyla cari açığın da yumuşayacağına inanıyoruz. Geçen yıl bazı kur ayarlamaları yapıldı. Şu anda özellikle emtia fiyatlarında küresel olarak biraz yumuşama görülüyor. Cari açığın anlamlı bir şekilde daraldığı, azaldığı görülüyor. Zaten enerjiyi bir kenara alacak olursak, cari açık oldukça düşük.

Hala büyümeye açık yerlerimiz var. Reel sektördeki güven durumuna baktığımızda, birinci ve ikinci çeyrekte biraz yavaşlama olsa bile daha sonra bu artacak. Kredi artışının, hala ekonomik büyümeyi desteklediğini görüyoruz.”

Türkiye’nin, krizin başından itibaren 3,7 milyon net istihdam yarattığını anımsatan Şimşek, bunun sürdürülebilir büyümenin göstergesi olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, kısa vadede iç talebin azaldığını, ancak orta ve uzun vadede güçlü yapısal reformların uygulanacağı güçlü adımlar attıklarını, yeni yatırım teşvik sistemini hazırladıklarını, yeni yatırımlar için vergiden muaf sistem oluşturduklarını belirtti.

-Arap baharı ile AB’deki kriz-

Arap baharına da değinen Şimşek, ”Arap baharı umuyorum ki bölgeye istikrar, zenginlik ve adalet getirecektir. Ama bunu yapabilmek için çok cesur adımlar atmalıyız, cesurca ekonomik reformlar yapmalıyız. Arap baharı bizim için büyük bir testtir. Orta, uzun vadede etrafımızda olanların zaman içinde daha büyük zenginlik, istikrar ve adalet getireceğine inanıyorum” diye konuştu.

Toplantı öncesinde, Türkiye’ye gelmeye karar veren Bank Audi’nin yemeğinde bulunduğunu ifade eden Şimşek, ”Bank Audi’ye ‘hoşgeldiniz’ demek istiyorum” dedi.

Küresel makro durum ve AB’deki durgunluğa da işaret eden Şimşek, mali ve parasal açıdan küresel belirsizlikleri ortadan kaldırma yönünde hala büyük bir şans bulunduğunu vurguladı.