Posts Tagged ‘Gerekenler’

Facebook’ta Dikkat !!(Önemli)

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Sessiz sedasız Facebook’un ayarı ile oynadılar

Dikkat her an deşifre olabilirsiniz
21 Mayıs 2010 Cuma,

En popüler sosyal paylaşım platformu Facebook dün yeni bir gizlilik ayarını devreye soktu. Henüz deneme aşamasındaki pilot program olarak tanıtılan “Anında Kişiselleştirme Deneme Programı” diğer sitelerle sizin bilgilerinizin paylaşılmasını düzenliyor.

Dün aktif olan anında kişiselleştirme özelliği, otomatik olarak “izin ver” ayarı ile devreye giriyor, bu nedenle de bilgileriniz siz fark etmeden facebook harici sitelere açık hale geliyor.

Bu ayarı gizliliğinizi koruyacak şekilde değiştirmek için yapmanız gerekenler basit, sırasıyla,

Hesap Ayarları

– Gizlilik Ayarları

– Uygulamalar ve İnternet Siteleri

– Anında Kişiselleştirme Deneme Programı

sayfalarına gidin en alttaki paylaşıma izin veriyorum kutucuğu işretli ise işareti kaldırın.

Bunu mümkün olduğunca çok kişiye duyurmanız önemli çünkü eğer listenizdeki kişiler engellemeyi aktif hale getirmezse sizinle ilgili bilgileri de kısmen de olsa paylaşmış olacaklar.

Selin Kunt

skunt@haberturk.com kaynak

Kahvaltıda Bulunması Gerekenler

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Kahvaltıda Bulunması Gereken gıdalar
Kahvaltıda olması gerekenler

Protein içeriği yüksek (süt, yumurta, peynir gibi) besinler tüketilmelidir. Meyve ve sebze uzun süre doygunluk sağlamaktadır. Domates, maydanoz, taze biber gibi sebzelerle portakal ve elma gibi meyveler ya da taze sıkılmış portakal suyu kahvaltı sofrasında bulundurulması iyidir. Sebze ve meyve kahvaltının C Vitamini açısından dengeli olmasını sağlarken, demir mineralinin emilimini artırarak, kan kolesterol seviyesini düşürür. Kahvaltıda bir bardak süt içmek, bir yumurta yemek, bir portakal, salatalık yada domates gibi sebze ya da meyve tüketmek güne dinamik ve sağlıklı başlamak açısından atılabilecek en önemli adımdır. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarm kahvaltısında daima bir bardak süt bulunmalıdır. Süt içmeyi sevmeyen çocuklarm ise yeterli peynir ya da yoğurt tüketmesi sağlanmalıdır. Kahvaltıda çocuklara verilecek ana besinler; peynir, zeytin, yumurta, reçel, ba pekmez, ekmek, kahvaltılık tahıl ürünleri sebze ve meyvelerdir.

Acemi Ev Hanımlarının Bilmesi Gerekenler

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Acemi Ev Hanımlarının Bilmesi Gerekenler

Bazı ev Hanımları evi çekip çevirmek konusunda Allah vergisi bir yeteneğe sahip olabilirler. Gelgelelim yeni jenerasyonunun önemli bir kısmı evlenip evinin hanımı olduğunda mesleğin inceliklerine vakıf değildir. Biz de hazır düğün sezonu açılmışken acemi ev hanımlarının imdadına yetişelim ve bilmeleri gereken temel şeyleri özetleyelim dedik.

BAHAR TEMİZLİĞİ

smi bahar temizliğidir, ama ev hanımlarının çoğu bunu kaloriferlerin/sobaların tamamen söndüğü zamana bırakırlar ki bu da neredeyse yaz mevsiminin başına denk gelir. Kıyı köşe her yerin elden geçirildiği, evin boyandığı ya da duvarların silindiği geniş çaplı bir temizliktir. Mutfak dolapları, varsa hurçlar, yatak-yorgan işte bu temizlikte dökülür ortaya. Oldukça zahmetli ama bittiğinde evin kendine geldiği bir iştir.

KIŞ HAZIRLIKLARI

Kış hazırlığı, yaz sebzelerini farklı usullerle bozulmadan uzun süre dayanır hale getirmektir. Turşu, reçel, konserve yapmak ve dondurucuyu sebzeyle doldurmak gibi. Bazı yeni nesil ev hanımları her şey mevsiminde güzel diyerek bu işe yanaşmasalar da çoğu evde her yaz sonunda atlanmayan bir ritüel olarak kışa hazırlık yapılır. İşte size birkaç kış hazırlığı önerisi:
• Bezelye ve barbunyaları ayıklayıp yıkayın ve hiçbir işleme tabi tutmadan buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya kaldırın.
• Domateslerin kabuklarını soyup rondodan geçirin ve isterseniz buz kalıplarında isterseniz buzdolabı poşetlerine paylaştırarak yine derin dondurucuda saklayın. Ya da kaynatma usulü ile konserve yapıp dışarıda serin bir yerde muhafaza edin.
• Fasulye ve bamya gibi sebzeleri kaynar suda birkaç dakika bekletip alın ve soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya yerleştirin. Yine bu tür sebzeleri domatesle hafifçe kavurduktan sonra da dolaba kaldırabilirsiniz.
• Patlıcanı karnıyarık için kızartıp dondurucuda saklayabilirsiniz.
• Karışık sebze kızartması yapıp domates sos ilave ederek konserve usulünde pratik aperatifler hazırlayabilirsiniz.

MUTFAK MİTLERİ

Yemek yapmak ne kadar keyif verici olursa olsun her zaman bu işe yeterince vakit ayıramayabilirsiniz. Ev hanımları pek çok zor günü önceden yaptıkları hazırlıklarla kurtarmışlardır. Birkaç tanesini sıralayalım:
• Derin dondurucuda haşlanmış nohut, fasulye, buğday gibi besinler bulundurun. Bunları pilava ya da çorbalara ilave edebilir yahut acil durumlarda bunları kullanarak yemeğin pişme süresini kısaltabilirsiniz.
• Bir miktar eti kavurup dondurucuda muhafaza edin. Ani misafir geldiğinde çıkarıp ısıtmanız ve yanına bir pilav pişirmeniz yeterli olur. Aynı zamanda bu eti ve aynı usulde sakladığınız kıymayı sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz.
• Bir demet maydanozu ince ince kıyın ve bir buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda dilediğiniz kadar saklayın. İhtiyacınız oldukça buradan kullanabilirsiniz.
• Evde hazırladığınız tavuk veya et sularını buz kalıplarına döküp dondurun ve daha sonra kalıptan çıkardığınız donmuş suları bir buzdolabı poşetine koyun. Pilavlara, yemeklere “ev yapımı bulyon” olarak bunları ilave edebilirsiniz.
• Yeşil yapraklı sebzeler çok çabuk çürür. Bunları yıkayıp iyice kuruttuktan sonra hava almayacak şekilde bir kaba koyarsanız uzun süre saklayabilirsiniz. Ya da pişirme sırasında onlara öncelik verin ve poşette değil de bir kağıt havluya sarılı olarak muhafaza edin.
• Her yemeğin sarımsağını ayrı ayrı hazırlamaktansa birkaç saatinizi bu işe ayırın: sarımsakları soyup yemeklik doğrayın ve bir cam kaba alın, üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edip kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde uzun süre buzdolabında saklayabilirsiniz.
• Bakliyatları kapaklı cam kaplarda saklayın ve mutfağın birkaç yerine defneyaprağı koyun. Sevimli kelebeklerin evi istila etmesini engellemiş olursunuz.
• Uyumlu yemek menüleri hazırlayın. Kimse önüne gelen her yemekte biraz pirinç bulunmasından hoşlanmaz.
• Bayat ekmekleri rondodan geçirin ve hava almayan bir kaba koyup buzdolabında saklayın. Galeta unu yerine yahut köftelerde ekmek yerine kullanabilirsiniz.

ASLA YAPMAYIN!

• Mutfakta ustaca keşifler yapacak kadar iyi değilseniz ilk defa deneyeceğiniz bir yemekle misafirlerinizin önüne çıkmayın.
• Evi temizleme işini misafirlerinizin geleceği güne bırakmayın. Bu işi ve hatta yiyecek hazırlıklarınızdan mümkün olanları (zeytinyağlılar gibi) bir gün önceden halledin.
• Deterjanları birbirine karıştırmayın. Özellikle çamaşır suyunu diğer kimyasallarla beraber kullanmaktan kaçının.
• Tuz ruhu kullanmadan önce bir kez daha düşünün. Derz aralarını beyazlatayım derken tüm dolguyu kaybedebilirsiniz.
• Süpürmeden silmeyin. Bu, yerdeki kirleri bir yerden diğer yere taşımak gibi bir şeydir. Aynı zamanda işinizi zorlaştırır.
• Patates ve soğanları güneşten koruyun. Fazla aydınlık yeşillenmelerine sebep olur.
• Yumurtaları buzdolabına koymadan önce yıkamayın. Daha temiz olsunlar diye yaptığınız bu işlem yumurtanın üzerindeki gözenekleri açar ve daha çabuk bozulmalarına sebep olur. Bunun yerine yumurtaları kendi karton kutularında ve çiğ yenecek yiyeceklerden uzakta muhafaza edin.
• İyi çekmeyen elektrikli süpürgenizi hemen tamirciye götürmeyin. Emiş gücündeki azalma büyük ihtimalle toz torbasının ya da metal aksamlarının kirle dolmasından kaynaklanıyordur.

Hatice Çalış /Semerkandaile

Regl Döneminde Yenmemesi Gerekenler

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Regl Döneminde Neler Yenmemeli

Regl Döneminde Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Bu dönemlerde alkol, sigara, kahve ve aşırı çay tüketilmemesi, tuz kullanımının iyice azaltılması gerekir.
Eğer regl olmadan önce içinde bolca B6 vitamini bulunan besinler ve lifli gıdalar ile beslenip, tuzdan ve kafeinden uzak durursanız regl dönemini daha rahat geçirirsiniz.
Fazla tatlı ve karbonhidrat tüketmemeye özen gösterilmelidir.
Regl olmadan önceki günlerde bal, reçel, pekmez, çikolata, pasta, dondurma, tatlı gibi basit karbonhidrat içeren gıdalardan kaçınmalısınız. Bunun yerine ekmek, pilav, makarna, patates gibi kompleks karbonhidrat içeren besinleri tüketmelisiniz.

alıntı

Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Regl Döneminde Yapılmaması Gereken Şeyler

Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler Nelerdir

Regl Döneminde hastalığın vücudumuzdan atmaya çalıştığı evre de bize düşen genitel bölgeyi sık sık temizleyip hijyene dikkat etmemizdir.

Regl döneminde rahim iç duvarında bulunan zar kanama yolu ile vücuttan atılmaktadır. Bu doku bakterilerin üremesi için doğal bir ortamdır ve mikrop kapma sorunları tamamen bu organdan kaynaklanmaktadır.Regl döneminde yapılan banyoların ayakta yapılması önerilir ya da kimsenin kullanmadığı bir oturak kullanılarak banyo yapılması gerektiği uzmanlar tarafında vurgulanmaktadır.

Regl döneminde kullanılan pedlerin mutlaka hijyenik olması gerekmektedir. Gün içerisinde pedleri sık sık değiştirmeniz ve açık pedleri kullanmamanız önerilmektedir. Adet dönemleri için özel olarak üretilen ve ambalaj içerisinde satılan pedleri kullanmaya özen göstermelisiniz.