Posts Tagged ‘hafta’

Fenerbahçe 3 Trabzonspor 1

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Fenerbahçe Trabzonspor Maçı 3-1

Trabzonspor-Fenerbahçe: 1-3 12 Mayıs’ta Kadıköy’de süper şenlik var

Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu 5. haftasında Trabzonspor ile Fenerbahçe kozlarını paylaştı.Trabzonspor Fenerbahçe’ye 3-1 mağlup oldu.

Sarı-lacivertliler, Trabzon’dan 3 puanla dönerek, son hafta kendi sahasında Galatasaray ile yapacağı maça şampiyonluk için çıkmayı hedefliyor.

Beşiktaş’ın Hocası Samet Aybaba

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Beşiktaş’ın yeni teknik direktörü Samet Aybaba oldu. Geçtiğimiz hafta Mustafa Denizli ile görüşen, ancak anlaşma sağlayamayan Beşiktaş yönetimi, Samet Aybaba ile el sıkıştı.

2012 Beşiktaş Teknik Direktörü

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Beşiktaş’ın yeni teknik direktörü bugün belli oluyor. Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman’ın Mustafa Denizli ile her konuda anlaşıldığı bilgisine ulaşıldı. Beşiktaş Kulübünden bugün içerisinde konu ile ilgili açıklama yapılacağı öğrenildi.

Geçtiğimiz hafta Mustafa Denizli ile görüşen, ancak anlaşma sağlayamayan Beşiktaş yönetimi, Samet Aybaba ile el sıkıştı.

Cuma Günü Şiirleri

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Cuma Günü Şiirleri

Cuma Günü İle İlgili Şiirler

Cuma Bayramı
Şafak vakti nurlu mürekkep,
Not yazmak için avucuma,
Gözlerim açık olmalı hep,
Bugün hafta bayramı cuma

Temizlik, koku, ayna, tarak
Bakım gerekir pabucuma,
Zerafet almalı tartarak,
Bugün hafta bayramı cuma

Yedim içtim hafta boyunca,
Göz attım fakire borcuma
Şenlenirim ezan duyunca
Bugün hafta bayramı cuma

Selamı doldurdum koynuma,
Kapı açtım gönül burcuma
Hatır sormak borçtur boynuma,
Bugün hafta bayramı cuma

Katı kalbim bugün yumuşak,
Anlayış sürdüm gözucuma,
Yediyüz verecek tek başak,
Bugün hafta bayramı cuma

Dağlar gibi yığıldı günahım
Tevbe ettim her bir suçuma
Müminleri affet Allah’ım!
Bugün hafta bayramı cuma

Ekrem Şama

*******************************

HER CUMA GÜNÜ

Allahın gördüğünün
Edemem kullarından inkâr:
Hummalı bir hisle
Tutuşan gözlerimde
Yıldız yıldız sevinç var

Her Cuma günü…

Önce Lala Mustafa Paşa
Heybetle görünür
Bulutlar dağılır ufuklara,
Hakikate bürünür
Hâtıralar

İçimde yaşa… yaşa…

Her Cuma günü
Şehitler kalkar yerinden
Bayrak bayrak dalgalanır hasret…
Sukûtla gurur
Okunur yüzlerinden,
Bakışlar gerçeğe resmeder gördüğünü,
Müezzinler tutar elini Bayraktar’ın
Her Cuma günü.
Ve bayrak yükseliyorken minarelere
Yeniden fethederim Kıbrıs’ı
Diner o lâhza içimdeki sızı,
Seninle yaşıyorum yarın!…

Engin GÖNÜL

****************************

Cuma

Bugün günlerden bilirmisin
Cuma gönüllerin huzur bulduğu gündür
Cuma haftanın bittiğini bildirir
Cuma müslümanların bayramıdır
Cuma sen günlerin içerisinde kıymetlisin
Cuma senin uğruna neler feda edilmezki
Cuma kainatın ilk yaratıldığı gündür
Cuma ah keşke sana ulaşabilsem cuma

Fikret Gürsoy

Kalp sağlığı için her gün Şam fıstığı

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Kalp sağlığı için her gün Şam fıstığı yiyin

Women’s Health dergisindeki bir habere göre; Penn State’te yapılan bir araştırmanın katılımcılarına, 4 hafta günde 43 gram, sonraki 4 hafta ise günde 85 gram Şam fıstığı yedirildi. Yapılan testlere göre; ilk 4 haftanın sonunda katılımcıların kötü kolesterolleri yüzde 9, sonraki 4 haftada ise yüzde 12 oranında düştü. Bu iki tip beslenme de, kalp hastalığı riskini artıran interlökin-1 oranını yüzde 15 azaltıyor.

Sebebi; Şam fıstığının doymuş yağ açısından fakir, doymamış yağ açısından zengin olması. Çalışmayı yürüten ekip, her gün bir avuç Şam fıstığı tüketilmesini öneriyor.

kalp ve şam fıstığı

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Women’s Health dergisindeki bir habere göre; Penn State’te yapılan bir araştırmanın katılımcılarına, 4 hafta günde 43 gram, sonraki 4 hafta ise günde 85 gram Şam fıstığı yedirildi. Yapılan testlere göre; ilk 4 haftanın sonunda katılımcıların kötü kolesterolleri yüzde 9, sonraki 4 haftada ise yüzde 12 oranında düştü. Bu iki tip beslenme de, kalp hastalığı riskini artıran interlökin-1 oranını yüzde 15 azaltıyor. Sebebi; Şam fıstığının doymuş yağ açısından fakir, doymamış yağ açısından zengin olması. Çalışmayı yürüten ekip, her gün bir avuç Şam fıstığı tüketilmesini öneriyor.

Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası

Cuma, Haziran 22nd, 2012

Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Yaşananlar
Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Neler Olur
kalp ameliyatı sonrası yaşam

Her kalp ameliyatı aynı değildir. Koroner bypass, mitral kapak, aort kapak, anevrizma ve büyük damar ameliyatları gibi bir çok ameliyatın iyileşme süreci birbirinden farklılık gösterir. Tüm bu farklılıklara rağmen ameliyat sonrası dönem için bazı genellemeler yapılabilir.

Kalp ameliyatı geçirdiniz ve bundan sonra ev yaşamınıza ge ri dönüyorsunuz. Kendinizi hastanede daha güvende hissedebilir, bu nedenle evde karşılaşabileceğiniz sorunlar için endişe duyuyor olabilirsiniz. Ancak ameliyattan sonraki dönemde en hızlı iyileşeceğiniz yer, eviniz. İyileşmeniz hızlandıkça daha önce keyifle yaptığınız aktivitelere dönüş süreniz de kısalacak. Ameliyat sonrasında her geçen gün kendinizi daha iyi ve daha güçlü hissedeceksiniz. Bunun için sabırlı olun. Birçok insan kalp ameliyatı sonrasında sinirli, gergin veya depresif olabiliyor. Eğer siz de aynı duygular içindeyseniz bunun geçici ve olağan bir durum olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Duygularınızı sevdiklerinizle paylaşmanız bu dönemi rahat ve çabuk atlatmanızı sağlayacak.

Yaşam alışkanlıklarınıza dikkat!
Ameliyat sonrasında daha hızlı iyileşmek ve herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmamak için yaşam alışkanlıklarınızda bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor:

Sık sık ve küçük porsiyonlar halinde beslenin
İlk haftalarda iştahsız olmanız son derece normal. İlk 1 ay sık sık ve küçük porsiyonlarla halinde beslenin. Diyabet hastalığınız ve tansiyonunuz yoksa, aşırıya kaçmadan her şeyi yiyebilirsiniz. Bol bol su içmeye özen gösterin. İlk 1 aydan sonra diyetisyeninizin önereceği ve kalp sağlığına uygun beslenmeye de her zaman özen gösterin.

Hareketleriniz kontrollü olsun
İlk 2 ay hareketlerinizi kontrol altına almalısınız. Bunun nedeni ise ameliyat sırasında göğüs kemiğinizin kesilmiş olması. Çünkü yanlış hareketleriniz bu kemiğin kaynamasını geciktirebilir, hatta engelleyebilir. Bunun için evdeki ilk gününüzü dinlenerek geçirin. Ancak bunu yatakta yatmaktan çok, koltukta oturup ayaklarınızı bir pufun üzerine uzatarak yapın. Omuz seviyesinin üzerindeki nesnelere uzanmayın. Eğilirken belinizden değil, dizinizden eğilin. Oturduğunuz yerden kalkarken kollarınız yerine bacak kaslarınızı kullanın. Yataktan kalkmak için sırt üstü yatarken yatağın kenarına doğru kayın. Dizlerinizi hafifçe büküp yavaşça yan tarafa doğru eğilin. Dirseğinizi kullanarak dikkatlice vücudunuzu yukarı doğru itin ve kolunuzun vücudunuzun diğer tarafında olmasını sağlayın. Bu sırada her iki bacağınızı yavaşça zemine doğru sallayın. Kısa bir süre oturun. Bu şekilde başınızın dönmesini engelleyebilirsiniz. İlk 2 haftada günde 1 kez bir kat, daha sonraları ise giderek artan oranlarda merdiven çıkabilirsiniz. En az 1 ay süreyle 5 kilodan fazla ağırlık kaldırmamaya da dikkat edin.

İlaçlarınızı zamanında alın
İlaçlarınızı düzenli ve zamanında alın. Eğer bir dozu almayı unutursanız bir sonraki sefer 2 doz birden almayın.

Her gün yürüyün
Çok sıcak ve çok soğuk havalar dışında, her gün düzenli olarak yürümeye çalışın. Yürüyüş parkurunuz yokuş değil, düz olsun. İlk ay yanınızda bir refakatçi bulunmasına dikkat edin. Yürüyüşler sırasında hızınızı yanınızdaki refakatçi ile nefes nefese kalmadan rahatça konuşabilecek bir tempoya ayarlayın. İlk haftalarda 15 dakikalık yürüyüşlere her hafta 5 dakika ilave edin. 2 ay sonunda, durmadan 45 dakika yürüyecek duruma gelmelisiniz.

Her sabah tartılın
Her sabah aynı tartıda ve benzer kıyafetlerle düzenli olarak tartılın. Günlük 1-1.5 kilodan fazla oynama varsa, bundan mutlaka kardiyak rehabilitasyon hemşirenizi haberdar edin.

Göğüs korsenizi 2 ay kullanın
Göğüs korsenizi 2 ay boyunca kullanın. Özellikle öksürürken ve hapşırırken korsenizin önünü ellerinizle birleştirin. Emboli engelleyici çoraplarınızı gündüz sürekli giyin. Çoraplarınızı gece yatarken çıkartabilirsiniz. Ancak sabah yataktan kalkmadan önce giymeyi unutmayın.

Her gün banyo yapın
Her gün düzenli olarak parfümsüz bir sabun kullanarak duş alın. Ilık suyla yıkanın, sıcak sudan kaçının. Duş alırken suyun sırtınızdan gelmesine dikkat edin. Yaralarınız tamamen iyileşinceye ve kabuklarınız kayboluncaya kadar (ki bu genellikle 2-4 hafta sürer) küveti doldurup içine girmeyin. İlk 1 ay duş yaparken yanınızda birisinin yardım amaçlı bulunması yararlı olacak.

İlk 2 ay araba kullanmayın
İlk 2 ay araba kullanmayın. Bu süre içinde arka koltukta oturun. Uzun yolculuklardan kaçının ve 1 saati aşan yolculuklarda ayaklarınızı uzatın. Yolculuğa çıkmadan önce çoraplarınızı mutlaka giyin.

Solunum egzersizlerine devam edin
Size verilen solunum egzersiz cihazını evde de kullanın. Bu cihazla her gün 6-7 kez ve her seferinde 10-15 üfleme yapın. Üflemeler arasında dinlenin. Dikkatli olun, çok sık üflemeler baş dönmesi ve göz kararmasına yol açabilir. İstirahat halinde gelen veya eforla gelip geçmeyen, uykudan uyandıran ve oturup nefes almaya zorlayan nefes darlığı durumunda kardiyak rehabilitasyon hemşirenizi veya doktorunuzu arayın.

Cinsel ilişkide dikkatli olun
Ameliyattan 2 hafta sonra cinsel aktiviteye başlayabilirsiniz. Ancak kollarınıza ve göğsünüze yük bindirecek pozisyonlardan kaçının. Aşağıdaki bulgulardan herhangi birinin varlığında doktorunuza danışın:
İlişkiden sonra 5 dakikadan uzun süren hızlı kalp atışı ve nefes darlığı
İlişki sırasında veya sonrasında göğüs ağrısı
İlişkinin ertesi günü aşırı yorgunluk hissi

Sirkenin Faydaları Nelerdir

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Sirkenin Faydaları Nedir,

Sirkenin Yararları Nelerdir,

Sirke sağlığımızın en iyi dostu, en değerli yardımcısıdır. Onu her derde deva yapan sayısız faydaları Vardır.İşte Size bunlardan bazıları;

Anemi
Sirke, anemiye karşı birebir olan demir, B12 vitamini ve folik asidi, vücudun kolayca emebileceği bir formda barındırır. Günde bir defa ılık ballı suyun içinde bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmeniz yeterlidir.

Astım ve solunum hastalıkları
Tüm vakalarda bal (doğal, işlenmemiş ve ısıtılmamış olmalı) ve elma sirkesi karışımı iyi sonuç vermektedir. Buğday balı daha etkili olabilmektedir.
Bir kaşık sirke bir kaşık balla karıştırılıp ılık suya eklenir. Günde 3-4 defa içilir.

Ateş
Bir ölçü sirkeyi beş ölçü suyla karıştırın. Bu karışımız kompres yapmak ve sarmalamak için kullanın. Bu sirkeli su, yüksek ateşle yanan kimseyi rahatlatacağı gibi, vücuttaki toksinlerin deri yoluyla atılmasını sağlayacaktır.

Ayak sağlığı
Ayaklarınızı sirke banyosuyla rahatlatın! Banyo küvetinizin içini bileklerinize kadar soğuk suyla doldurun. İçine bir bardak elma sirkesi ile biraz işlenmemiş deniz tuzu ekleyin. Birkaç dakika boyunca ayaklarınızı suyun içinde hareket ettirin. Bu uygulamayı bir leğende de yapabilirsiniz.

Bacaklardaki varisler
Bacaklarınızı elma sirkesi emdirilmiş bir bezle sararak yukarı kaldırıp dinlendirin. Bu süreçte büyük bir tas içinde bir yemek kaşığı elma sirkesi karıştırılmış ılık suyu için. Yorgunluğu da alması için bu suyun içine bir yemek kaşığı bal ekleyin. Rahatlamayı hemen hissedeceğiniz gibi gözle görülür iyileşme de birkaç hafta içinde gelecektir. Bunu günde bir veya iki defa, yarım saatlik sürelerle uygulayın.

Ayrıca yemeklerden önce düzenli olarak sulandırılmış elma sirkesi için.
Orta büyüklükte bir kese kağıdının dibini sirke ile ıslatıp, aşçı şapkası gibi kafanıza geçirip yarım saat ile bir saat arasında bekletin.
Ya da 50 gr dövülmüş biberiye ve ½ litre elma sirkesini karıştırıp 3 hafta boyunca dinlendirerek biberiye sirkesi oluşturun. Bunu bir tas kaynayan suya bir çorba kaşığı damlatarak koklayın.

Regl Döneminde Sinirlilik

Perşembe, Haziran 21st, 2012

Adet döneminde sinirlilik

Regl Dönemi Siniri

Adet öncesi dönemde görülen ashabiyet ve adet dönemiyle devam eden duygusallık sorununa uzmanlar “Premenstrüel (premenstrual), adet öncesi gerginlik sendromu” PMS adını veriyorlar. Hemen her hanım adetlerinden önceki birkaç günü gergin geçirir ancak bu durum günlük işlevselliğini çok etkilemez.

Aşağıdaki belirtilerin varlığı ile son 12 aylık adetlerde belirtiler devam ediyor veya artarak sizi rahatsız ediyorsa adet öncesi gerginlik sendromundan bahsetmek gerekir.,

Duygulanımında donukluk, mantıkdışılık veya kayıtsızlık gibi negatif belirtilerde yavaş yavaş ortaya çıkma ve şiddetlenme

En az bir yıllık süre içerisinde sosyal mesleki ve akademik işlevselliğinde belirli düşüşe sebep olması

Kişiler arası uyumda bozulma, kendini toplumdan yalıtma yada toplumsal çekilme varlığı.

Kadınlar her ay adet dönemlerine yakın fiziksel ve ruhsal gerginlikler yaşıyor. İşyeri ve aile içi tartışmaları en çok bu dönemde oluyor. Çünkü kadınların hoşgörüsü, sabrı, dayanma gücü en aza iniyor.

Gece sürekli delinen uyku, şiddetli baş ve karın ağrıları, halsizlik, aşırı tatlı yeme isteği, mutsuzluk, karamsarlık duygusu kadınları esir alıyor.

Premenstruel Sendrom (PMS) kadınlarda adet öncesi dönemde adetten yaklaşık 1 hafta önce başlayan ruhsal ya da fiziksel bir takım sıkıntılara ve gerginliklere verilen isimdir. Bu belirtiler genellikle adetin başlamasına 1 hafta kala ortaya çıkar ve adet görülmesiyle birlikte sıkıntılar azalır ve birkaç günde kaybolur.